Τον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που βρίσκεται κοντά στα Φιλιατρά, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Μεσσηνία. Πρόκειται για έναν εμβληματικό ναό, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Κομνηνό, για να οριοθετήσει τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Λειτουργούσε μάλιστα αδιαλείπτως μέχρι το 1825, όταν δηλαδή υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές κατά την εκστρατεία του Ιμπραήμ. Παρά τις διορθωτικές επεμβάσεις, παρέμενε μέχρι πρόσφατα σε κακή κατάσταση.

Επιθυμία του Κωνσταντίνου Σαμαρά

Ωστόσο το 2009 άρχισε η αναστήλωση με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Λέγεται άλλωστε ότι η αναστήλωση ήταν μεγάλη επιθυμία του πατέρα του, Κωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2014 και πλέον οι επισκέπτες, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός, έχουν την ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά το σπουδαίο βυζαντινό μνημείο.



Η ιστορία στα θερμοκήπια

Κατά την παρουσία του στα Φιλιατρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα θερμοκήπια του Λαγκούβαρδου. Μάλιστα μίλησε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία σπουδάζει γεωπόνος.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα της διηγήθηκε μια ιστορία από το παρελθόν, ενθυμούμενος τον πατέρα του, Κωνσταντίνο: «Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τι έπρεπε να σπουδάσει. Εκείνος του είπε χωρίς να το σκεφτεί, ότι θα έπρεπε να γίνει γεωπόνος. Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει τεχνογνωσία για να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Βέβαια ο πατέρας μου ακολούθησε άλλη διαδρομή, όπως όλοι ξέρουμε».