Όπως μαθαίνουμε, το Μαξίμου προσανατολίζεται να φέρει στη Βουλή το θέμα της κύρωσης των διμερών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ντάλα καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές επικοινωνιακές απώλειες.

Άλλωστε εδώ που τα λέμε σε ό,τι αφορά την πολιτική ουσία του πράγματος, πρόκειται ξεκάθαρα για την τυπική διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων, που κάθε άλλο παρά έχει νόημα να διενεργούνται ατέρμονες σχετικές συζητήσεις και ζυμώσεις. Με δεδομένο ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα και το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να πορεύεται με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την προστασία από τον κορονοϊό, οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβουν χώρα λίγο πριν την αυγουστιάτικη παύση των εργασιών.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο μεν πρώτος αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία, ούτως ώστε να καταδειχθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πάει κόντρα στο συναίσθημα των Μακεδόνων, αλλά από την άλλη κάθε άλλο παρά επιθυμεί να αποτελέσει το επίκεντρο οποιουδήποτε εσωκομματικού σχολίου. Εξάλλου, αναλόγως προσεκτική στάση επέδειξε και στο διάστημα που προηγήθηκε ή ακολούθησε της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, ό,τι κι αν λένε οι συνομιλητές του εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, είναι μάλλον… χλωμό να εμφανιστεί και να ψηφίσει ενάντια στην κομματική γραμμή, με την «απουσία» να είναι και σ' αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό σενάριο… Είναι κι αυτό το επιβαρυμένο κάρμα βλέπετε… Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι εντός της ΝΔ που προβλέπουν ότι ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε με μια τυπική και όχι ουσιαστική διαδικασία, μπορεί να οδηγηθούμε σε επ' αόριστον αναβολή της κύρωσης…