Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε το παγκόσμιο εργασιακό τοπίο, από την άνθιση της ψηφιακής καινοτομίας μέχρι τη διάδοση της τηλεργασίας. Αντίστοιχα, δημιούργησε ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων παικτών στη διεθνή σκηνή, τις οποίες αξιοποίησε η Ελλάδα κατακτώντας γρήγορα μια ξεχωριστή θέση.

Οι επενδύσεις αιχμής της Microsoft και της Pfizer, όπως και πιο πρόσφατα της Amazon Web Services, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης εκ μέρους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Πλέον, όπως τονίζεται από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών του αναπληρωτή υπουργού, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αρμόδιου για το θέμα, η πολιτική ψηφιακής καινοτομίας της χώρας καλείται να συμπληρωθεί και με μια αντίστοιχη πολιτική υποδοχής αλλοδαπών τηλεργαζόμενων (ή αλλιώς «ψηφιακών νομάδων», digital nomads) που μέχρι πρότινος απουσίαζε.

Το νέο «εργαλείο»-κλειδί που σχεδιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι η ψηφιακή βίζα, με την οποία στοχεύει στην προσέλκυση τηλεργαζόμενων υψηλού προφίλ και προστιθέμενης αξίας, διαμέσου της θέσπισης αυστηρών εισοδηματικών και εργασιακών κριτηρίων (π.χ. όπως και στην περίπτωση της Εσθονίας, εξετάζεται να θεσπιστεί ρήτρα ο αιτών να εμφανίζει μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 3500 ευρώ για τους 12 μήνες που προηγούνται της αίτησής του).