Λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα.

Φυσικά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «ατζέντα» του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς και θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το κυβερνητικό σχέδιο, με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, φορολογικές ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις.

Πέρα από τις εξαγγελίες όμως μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που θα κινηθεί συνολικά η κυβερνητική ομάδα.

Όπως διαβάζουμε στον Βηματοδότη, την αρχή κάνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου που εμπλέκονται με τη ΔΕΘ να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη οδικώς και όχι αεροπορικώς. Και τούτο για λόγους οικονομίας, αν και τους είχαν προταθεί να τους χορηγήσουν αεροπορικά εισιτήρια. Οδικώς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Ούτε μπουζούκια, ούτε πάρτι

Επειδή στο παρελθόν υπήρξε κάποια ιστορία (με μπουζουκοκαταστάσεις) για το πώς περνούν τα βράδια τους οι πολιτικοί στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ, σας πληροφορώ ότι τέτοιες καταστάσεις έπαψαν λόγω μνημονίων να υπάρχουν. Πριν από τα μνημόνια τα μπουζουκομάγαζα της συμπρωτεύουσας γέμιζαν από πολιτικούς, τα πάρτι (ακόμα και πάρτι με… φράουλες υπήρξε) έδιναν και έπαιρναν και γενικά η χλιδή ήταν

διάχυτη εκείνες τις νύχτες στη Θεσσαλονίκη. «Πολιτιστικά κέντρα» τα ονόμαζε ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Να σκεφτείτε ότι πρωθυπουργοί, για να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις με τους υπουργούς και τους βουλευτές τους, έδιναν εντολή να μην πάνε στα μπουζούκια (με την απειλή της διαγραφής). Επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη όμως τι γίνεται; Πιθανόν να ρωτήσετε…

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε να εκδώσει καμία εντολή απαγόρευσης, αν και δεν του αρέσουν – όπως λένε οι συνεργάτες του – τα μπουζούκια. Αλλωστε η τελευταία φορά που πήγε να διασκεδάσει στη Θεσσαλονίκη ήταν σε… μπουάτ (ή σε κάτι τέτοιο) για να ακούσει Πορτοκάλογλου και Μαχαιρίτσα.
Εφεραν πρόωρα το… 5G στη Θεσσαλονίκη

Και μια και μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και την 84η ΔΕΘ, έχω να σας πω και τούτα: Πρώτα απ’ όλα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε πιο κοντά το… 5G στο Internet. Δούλεψε τούτες τις ημέρες εντατικά ώστε να φέρει το 5G στη συμπρωτεύουσα τις ημέρες που θα βρίσκεται εκεί ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον θα λειτουργήσει και press room για τους δημοσιογράφους που θα καλύπτεται πλήρως με WiFi. Στη συνέντευξη Τύπου οι δημοσιογράφοι θα κάθονται αμφιθεατρικά (εγκαταλείπεται οριστικά το σχήμα «Π»). Ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο του γνωστού επιχειρηματία – καλανάρχη – εκδότη κ.λπ., αλλά σε άλλο ξενοδοχείο έξω από την πόλη (για λόγους ασφαλείας δεν γράφεται το όνομα του ξενοδοχείου). Ενα από τα περίπτερα που θα επισκεφθεί είναι αυτό της Πυροσβεστικής, για να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες για τις προσπάθειες που έκαναν όλο το καλοκαίρι στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Στο περίπτερο της Πυροσβεστικής θα είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο άνθρωπος που έμεινε ξύπνιος το καλοκαίρι συντονίζοντας την κατάσβεση.