Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ένας άνθρωπος απλός, ευγενικός και πάντα αφοσιωμένος στο θέατρο. Ο λόγος για τον Δημήτρη Καταλειφό, τον καλλιτέχνη που 45 περίπου χρόνια επιμένει να κρατάει ψηλά τον πύχη της τέχνης του, όντας ευγνώμων για όλα όσα έχει καταφέρει.

«Στο θέατρο βρήκα νόημα για να αντέξω τη ζωή μου και να καλύψω το υπαρξιακό μου κενό. Αν υπήρξε ένα τίμημα για την ενασχόληση μου με το θέατρο, είναι πως δεν έβγαλα λεφτά, δεν είχα ταλέντο σε αυτό. Στα οικονομικά δεν τα κατάφερα, ώστε τώρα να νιώθω μια ησυχία. Όσο για τις απογοητεύσεις, το θέατρο ως επάγγελμα, αν θέλεις να ζεις αξιοπρεπώς από αυτό, τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια» λέει ο γνωστός ηθοποιός μιλώντας στο «Secret».

Δεν παντρεύτηκε, ούτε ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Και τα δύο ήταν πράγματα που τον άφηναν αδιάφορο. Το μόνο που του λείπει σήμερα είναι ένα παιδί. «Ποτέ δεν έγινα φανατικός κανενός κόμματος. Απλώς είχα από τα νιάτα μου μια συμπάθεια στην αριστερά. Ήθελα μια κυβέρνηση που θα είχε ανθρωπιά και δικαιοσύνη.Όμως τώρα βρισκόμαστε σε μια τεράστια αναστάτωση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Δεν έχουμε πια σταθερές για να πιστεύουμε. Δεν είμαι απογοητευμένος από την τωρινή αριστερά, αλλά σίγουρα καθόλου ενθουσιασμένος. Όλοι είμαστε κουρασμένοι και πληρώνουμε συνεχώς λογαριασμούς χωρίς τίποτα να βελτιώνεται. Υπάρχει παντού ένα είδος παραίτησης. Έχω βαρεθεί. Αισθάνομαι πως απλά περνάει ο καιρός. Ένα παιδί μου λείπει, κυρίως τώρα που έχω μεγαλώσει. Αλλά ο γάμος ή η συμβίωση όχι, γιατί είμαι δύσκολος χαρακτήρας» αποκαλύπτει. Από την άλλη σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα σχετικά με το τελευταίο νομοσχέδιο στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου είναι ξεκάθαρος. «Έπρεπε να ψηφιστεί για να σταματήσει το μπούλινγκ που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα» λέει.

Ο Δημήτρης Καταλειφός για δεύτερη χρονιά φέτος πρωταγωνιστεί στο «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, στο Θέατρο Εμπορικόν, μια πολιτική και ποιητική τραγωδία, που αναφέρεται στο τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος νοιάζεται μόνο για το προσωπικό του συμφέρον. Ο κεντρικός ήρωας τιμωρείται πολύ σκληρά συνειδητοποιώντας πόσο έχει βλάψει άλλους ανθρώπους για να βγάλει λεφτά.

«Υποδύομαι έναν άνθρωπο που έζησε όταν η αμερικανική κοινωνία είχε σαν βασικές αξίες το χρήμα, την επιτυχία και την οικογένεια. Και ξαφνικά έρχεται ένας πόλεμος που του θυμίζει πως υπάρχει και ο συνάνθρωπος δίπλα του» αναφέρει για τον ρόλο του.

INFO:

«Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ 

Έργο-ορόσημο της μεταπολεμικής αμερικανικής δημιουργίας, με πρωταγωνιστή έναν κατασκευαστή πολεμικού υλικού που προκαλεί, άθελά του, το θάνατο 21 πιλότων

Διαρκεια: 135 '
Σκηνοθ.: Γ. Μόσχος
Ερμηνεύουν: Δ. Καταλειφός, Αλ. Σακελλαροπούλου, Γ. Βουρδαμής, Δ. Επιθυμιάδη, Κ. Βασαρδάνης κ.ά.

Θέατρο Εμπορικόν: Σαρρή 11,Ψυρρή
Τηλ: 2103211750
Παραστάσεις: Απόγ.: Σάβ. 6 μ.μ. Βραδ.: Τετ., Κυρ, 8 μ.μ., Πέμ.-Σάβ. 9 μ.μ.
Τιμή: Από €15.