Ενα «μαγικό» πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,46 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Αυτό είναι το όπλο που επιστράτευσε η κυβέρνηση στην κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν διατυπώθηκαν ενστάσεις για τις συντάξεις.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν "ευρέως θετικοί" στο σημερινό EuroWorking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Η κυβέρνηση σταμάτησε τις επιστροφές φόρου, ενώ την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο σκέλος των δαπανών καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρατήσει για τον Οκτώβριο τις πρωτογενείς δαπάνες.

ΝΔ: Υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική

Το θέμα αναδεικνύει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία διά του αρμόδιου τομεάρχη Χρήστου Σταϊκούρα. «Η κυβέρνηση έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσει ένα αχρείαστο υπερπλεόνασμα, εκτός της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνεχίζει να στερεί σημαντική και απολύτως απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» σημειώνει.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι «συνήθεις ύποπτοι» είναι για μια ακόμα φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες και τομείς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Συγκεκριμένα, το υπερπλέονασμα εξασφαλίζεται εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς υποεκτελείται κατά 1,3 δισ. το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι επιστροφές φόρου είναι λιγότερες κατά 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 618 εκατ. ευρώ.

Tο άθροισμα των παραπάνω ανέρχεται στα 2,71 δισ. ευρώ, όσο περίπου η υπέρβαση από τον στόχο που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.436 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 839 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3.097 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 770 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.866 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.683 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 746 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε επίσης:

Δυσβάσταχτοι φόροι για χιλιάδες νοικοκυριά