Τον τρόπο που το πρόβλημα της πτώσης των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο μπορεί να μετατοπιστεί στην κυβέρνηση παρουσιάζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σχετική του έκθεση.

«Η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές», σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση», όπως συμπλήρωσε ο οίκος και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, «οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε πιθανώς να φέρει την δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο», τονίζει o Fitch.

Oλοκληρώνοντας την έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει πως «το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».