Στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνονται οι συναντήσεις με τους θεσμούς, σε αυτές θα συμμετέχουν μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και θα είναι λιγότερες και ολιγόωρες τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Και όλα αυτά, λίγο προτού ξεκινήσει η πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση-εποπτεία, την Τετάρτη το πρωί.

Σε μια προσπάθεια προφανώς να πείσουν ότι στη μεταμνημονιακή εποχή οι σχέσεις με τους θεσμούς περνούν σε νέο επίπεδο, και τίποτα δεν θα θυμίζει τις επώδυνες -κάποιες φορές ολονύχτιες διαβουλεύσεις- οι ίδιοι επισημαίνουν ακόμη ότι πλέον οι συναντήσεις δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, τονίζουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Στην ατζέντα της πρώτης αυτής μεταμνημονιακής συνάντησης με τους θεσμούς θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου (εξόφληση χρεών προς ιδιώτες, ΑΑΔΕ, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις κτλ).

Η Αθήνα θα ανοίξει και το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, μέτρο που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν τώρα ότι διαθέτουν όλα τα στοιχεία για να αποδείξουν ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο...

Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την πάρουν οι δανειστές, γιατί τα μνημόνια τελείωσαν αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα -και δυστυχώς σημαντικά- παραμένουν αναλλοίωτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, θα υπάρξουν έως συναντήσεις: Τετάρτη, Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι Θεσμοί) και εάν χρειαστεί και μια την επόμενη Πέμπτη.

Το θέμα το συντάξεων

Για το «καυτό» θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Πάντως ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.