Leader στο διεθνές χρηματιστήριο τέχνης αναδικνύεται και πάλι η Νέα Υόρκη, καθώς για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οι ακριβότεροι πίνακες άλλαξαν χέρια στην δραστήρια οικονομική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση της artprice πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πάνω από 45.000 συναλλαγές έργων τέχνης καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή δραστηριότητα.
Δεύτερη έρχεται η Γαλλία με συναλλαγές 41.500 έργων, τρίτη η Κίνα με αριθμό 36.000 και τέταρτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 29.000 συναλλαγές.

Υψηλός τζίρος για Christie’s με ασπίδα Rockfeller


Η Συλλογή Rockfeller, που ήταν η πιο μεγάλη συλλογή υψηλής αξίας που έχει ποτέ ρευστοποιηθεί, έφερε ένα παχύ τζίρο στον οίκο Christie’s. Το αστέρι της συλλογής ήταν αναμφίβολα ο πίνακας του Claude Monet «Nymphéas en fleur” που άγγιξε τιμή 84.687.500 δολάρια.

Από την ίδια συλλογή πωλήθηκε και ο πίνακας του Henry Matisse «Odalisque couchée aux magnolias» που έπιασε 81 εκατ. δολάρια.

Στην «επίθεση» ο Sotheby’s με Modigliani


Τη ρεβάνς πήρε ο οίκος Sotheby’s με τον πίνακα του Modigliani «Nu couché (sur lecôté gauche)» που άγγιξε 157 εκατ. δολάρια μέσω οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το Μεγάλο Μήλο είναι μακράν το ισχυρότερο εμπορικό κέντρο για την αγορά τέχνης του 2018 καταγράφοντας άνοδο +48% και τζίρο 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ακόμη, κατέχει το 40% της συνολικής αξίας του τζίρου από τη διεθνή δευτερογενή αγορά έργων τέχνης χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να χάσει στο μέλλον από το Λονδίνο. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι μπορεί ανα πάσα στιγμή να «γυρίσει» η εικόνα. Αλλωστε οι μεγάλοι οίκοι στη βρετανική πρωτεύουσα, ήδη, έχουν προχωρήσει σε δυνατές συμφωνίες για τη σεζόν 2018-2019 και με αγωνία θα περιμένουν οι επενδυτές τις μεγάλες δημοπρασίες του Νοεμβρίου οπότε και θα σφραγιστεί ο leader της χρονιάς.




Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα ακριβότερα έργα τέχνης που πωλήθηκαν μέχρι τώρα για το 2018 στο παγκόσμιο χρηματιστήριο τέχνης. Η υπεροχή της Νέας Υόρκης είναι εμφανής.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ litomissiakouli@yahoo.com  

*Από τις σελίδες LUXURY & ART MARKET της εφ/δας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ