Κρίσιμος μήνας για το μέλλον των διαγωνισμών που θα διενεργήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ο Σεπτέμβριος, αφού σειρά μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων αναμένεται να αλλάξουν χέρια. Αλλοι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται, άλλοι είναι σε εξέλιξη και άλλοι θα ξεκινήσουν σύντομα, τα αποτελέσματά τους όμως θα αναδείξουν τους νέους ισχυρούς παίκτες των κλάδων αιχμής της οικονομίας. Μετά τον ΔΕΣΦΑ και την ΕΕΣΣΤΥ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση των ΕΛ.ΠΕ. και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για να ακολουθήσε΄πι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μεταβιβάσεις που, αν ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν τον χάρτη στον κλάδο της ενέργειας. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Forthnet θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στην τελική ευθεία

Με στόχο 2 δισ. ευρώ έσοδα για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019 προχωρεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για τα ΕΛ.ΠΕ., καθώς οι Glencore και Vitol πέρασαν στη δεύτερη φάση για την απόκτηση του 50,1% της εταιρείας. Οι προεπιλεγέντες επενδυτές, αφού μελετήσουν τη βάση δεδομένων (Virtual Data Room - VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ., θα υποβάλουν προσφορές. Ο πήχης του τιμήματος για τα ΕΛ.ΠΕ. έχει μπει πολύ ψηλά (υπολογίζεται μεταξύ 1,2-1,3 δισ. ευρώ), με το ΤΑΙΠΕΔ να στοχεύει σε δεσμευτικές προσφορές πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Επίσης, στη β’ φάση έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές, που μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία). Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ εμπορίας αναμένεται τον Νοέμβριο, αφού προηγηθεί η λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ - ΕΝΙ και ΔΕΠΑ - Shell. Στον διαγωνισμό, το Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15%, αλλά και δικαίωμα βέτο για θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, περιλαμβανομένου και του LNG. Ταυτόχρονα, τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία για την τμηματική παραχώρηση δραστηριοτήτων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Το Ταμείο ήδη έχει προσλάβει τους νομικούς και τους οικονομοτεχνικούς συμβούλους, που θα συνδράμουν στον καθορισμό των δραστηριοτήτων που θα παραχωρηθούν με κριτήριο τη δυναμική τους, αλλά και την ικανότητα να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ - με βάση το «sMoU».

Forthnet

Στο κρίσιμο σημείο των δεσμευτικών προσφορών και των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενο κούρεμα χρεών προχωρά η πώληση της Forthnet. Οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές που βρίσκονται στην τελική φάση είναι η κοινοπραξία των Vodafone-Wind και ο όμιλος Antenna, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι διαπραγματεύονται βαθύ κούρεμα των τραπεζικών οφειλών.

«Esperia»

Ο ΕΦΚΑ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για το πρώην ξενοδοχείο «Esperia», το οποίο και θα αποτελέσει μήλον της Εριδος πολλών ελληνικών και ξένων ομίλων. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Wyndham-Zeus, ο γαλλικός όμιλος Accor, η Hard Rock International κ.ά. Εκτός από το «Esperia», αναμένονται διαγωνισμοί και για το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur» στον οδό Σωκράτους 65-67 και για το «Athens Inn» στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13, ενώ 14 πλειστηριασμοί ξενοδοχείων είναι προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του 2018.

Διαμορφώθηκαν οι συμπράξεις για τα λιγνιτικά

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τους ενδιαφερόμενους για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ, καθώς προσέρχονται οι κοινοπραξίες που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ηδη δίνουν το «παρών» δύο κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα φέρονται διατεθειμένα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα δύο λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ. Ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται με την China Energy, ενώ ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Inodverde (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy από την Τσεχία, για την από κοινού υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Μέχρι τις 10 Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κινήσεις από την άλλη τσεχική συμμετοχή, την EPH, καθώς στελέχη της πραγματοποιούν τις ημέρες αυτές διαπραγματεύσεις. Η ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους «μνηστήρες», έχοντας πλεονέκτημα την αντιστάθμιση των ρύπων, που εμμέσως μειώνει το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018