Υψηλοί είναι οι στόχοι για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2024, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει τη διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός, τότε τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να πλησιάσουν τα 6 δισ. ευρώ. Ποσό πολύ υψηλότερο σε σχέση με φέτος, χρονιά κατά την οποία τα έσοδα δεν έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει μεγάλες αξιοποιήσεις, συνολικού ύψους 5,77 δισ. ευρώ. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

1)Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

2) Η παραχώρηση της Αττικής Οδού, ύψους 2,37 δισ. ευρώ.

3) Η πώληση του 30% του ΔΑΑ, ύψους 700- 800 εκατ. ευρώ.

4) Η πώληση του 67% του Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), 80 εκατ. ευρώ.

5) Η πώληση του 67% του Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), ύψους 51 εκατ. ευρώ.

Εκπλήξεις στη νέα χρονιά δεν αποκλείονται, όπως συνέβη φέτος με την πώληση του 11% της HELLENiQ Energy. Παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ συνεχώς ανέφερε ότι εξετάζει τρόπους αξιοποίησης της συμμετοχής του στη συγκεκριμένη εταιρεία, εντούτοις κανείς μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν ανέμενε τη διάθεση του 11% των μετοχών της ενεργειακής επιχείρησης μέσα στο 2023. Παρ’ όλα αυτά, έγινε, συνεπικουρούμενη τόσο από την καλή πορεία των ιδιωτικών διαθέσεων μετοχών των τραπεζών, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όσο και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, που βελτίωσε το κλίμα στην αγορά. Μέσα στο 2024 δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίστοιχη διάθεση μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε για τη HELLENiQ Energy είτε για άλλες εισηγμένες εταιρείες στις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμμετοχές (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΥΘ).


Χαμηλότερες εισπράξεις


Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021 και το 2022 κινήθηκαν φέτος οι εισπράξεις του ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. Τα έσοδα πλησίασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν ανέλθει σε 586 εκατ. ευρώ και το 2021 σε 660 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2024, τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν εισπράξεις από τις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, περίπου 1,75 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 1,20 δισ. ευρώ αφορούν αξιοποιήσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών και τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, με πιο εμβληματικό εκείνο του Ελληνικού. Οι νέες αποκρατικοποιήσεις που έφεραν εισπράξεις φέτος στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν πολύ λίγες. Συγκεκριμένα, μόλις τρεις. Πρόκειται για την πρόσφατη πώληση του 11% της HELLENiQ Energy, που απέφερε περί τα 92 εκατ. ευρώ (σε σύνολο διάθεσης 237 εκατ. ευρώ), η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), που απέφερε 84,2 εκατ. ευρώ, και η πώληση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, που απέφερε 21 εκατ. ευρώ.

Υπήρξαν και άλλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, αλλά ήταν χαμηλής αξίας, όπως, π.χ., τα ακίνητα που διατέθηκαν μέσω πλειστηριασμού, αποφέροντας πάνω από 6 εκατ. ευρώ, ή η αξιοποίηση του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, που απέφερε 1 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ προήλθαν από υποχρεώσεις των επενδυτών από προγενέστερες αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Μια τέτοια καταβολή αφορούσε τη 2η δόση εξαγοράς της Ελληνικόν Α.Ε. από τη Lamda Development αντί 166,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η δόση αυτή ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα με βάση την τροποποιημένη σύμβαση πώλησης του ακινήτου που έφερε και πέρασε από τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Με την καταβολή αυτή, η Lamda Development έχει καταβάλει μέχρι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ 467 εκατ. ευρώ ή το 51% του συνολικού τιμήματος, ύψους 915 εκατ. ευρώ, που είχε προσφέρει η εταιρεία τον Μάρτιο του 2014. Η εταιρεία θα αποπληρώσει το υπόλοιπο του τιμήματος (448 εκατ. ευρώ) σε επιπλέον τέσσερις δόσεις μέχρι το 2031.



Συμβολή

Η δεύτερη πιο σημαντική συμβολή φέτος στις εισπράξεις του ΤΑΙΠΕΔ δόθηκε από τον ΔΑΑ. Ο τελευταίος απέδωσε 86,2 εκατ. ευρώ, ως μέρος των κερδών των περιόδων 2022 και 2023. Ο ΔΑΑ, με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το 2019 (20ετής επέκταση της περιόδου παραχώρησης), αποδίδει το 15% των κερδών προ φόρων στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο. Η τρίτη πιο σημαντική συμβολή στις εισπράξεις προήλθε από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τη Fraport Greece, η οποία απέδωσε 27 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της φετινής χρονιάς θα ήταν σημαντικά υψηλότερα αν είχε κλείσει η 35ετής σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ διεκδικούν 1,35 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη παραχώρηση, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα έκλεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του 2023 είχε περιλάβει το σχετικό κονδύλι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, η παραχώρηση αυτή δεν ολοκληρώθηκε και μετατέθηκε για το 2024.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών στις 30 Δεκεμβρίου