Είναι δεδομένο. Υπάρχει ως αναφορά και στο κείμενο συμμόρφωσης που συνέταξαν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και στο κείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να τροποποιηθούν ξανά στη διετία 2019-2020, ενδεχομένως και πάνω από μία φορά. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η προσοχή θα εστιαστεί στο να πάψουν να υπάρχουν τιμές ζώνης των 550-600 ευρώ, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι μόνο η κατασκευή ενός τετραγωνικού μέτρου κτίσματος κοστίζει τουλάχιστον 800-900 ευρώ.

Η κυβέρνηση κατάφερε να «περάσει» από τους δανειστές έναν πίνακα με τιμές ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ σε εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια. Προφανώς έγινε δεκτό ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να προκληθεί ένα «σοκ» στην κτηματαγορά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Απλώς μετατέθηκε.

Το κείμενο συμμόρφωσης προβλέπει ότι οι τιμές ζώνης θα πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου μέχρι τα μέσα του 2020. Και αυτή τη φορά η διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει βάσει του τι πιστεύουν οι εκτιμητές, αλλά βάσει στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από τη νεοσύστατη ομάδα που δημιουργείται στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων, από τα ενοικιαστήρια συμβόλαια και άλλα απτά οικονομικά στοιχεία.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξακολουθήσουν να ζουν με την αβεβαιότητα όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων τους μέχρι και τα μέσα του 2020. Ακόμη και το αν οι αξίες με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι ίδιες με αυτές βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018, δεν είναι πλέον δεδομένο (αν και είναι πολύ πιθανό).  

Επίσης, στο επίκεντρο των αλλαγών θα μπει:  

-Το αν θα εφαρμοστεί ή όχι από την 1η/1/2019 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κατάργησης του φόρου υπεραξίας με διάταξη που θα έμπαινε στον πολυνόμο ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

-Το αν θα συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου η αξία των αγροτεμαχίων.

-Το αν θα αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης, αλλά και των φόρων γονικών παροχών, δωρεών κ.λπ.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Τόσο το κείμενο με τις υποχρεώσεις της μεταμνημονιακής περιόδου όσο και το κείμενο συμμόρφωσης προβλέπουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2019 και η δεύτερη φάση μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2020. Μάλιστα, ορίζεται ότι και σε αυτές τις δύο φάσεις -οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές- οι νέες αξίες που θα προκύπτουν κάθε φορά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και για τον ΕΝΦΙΑ και για τους υπόλοιπους φόρους μεταβίβασης.

Αρα: ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι διαφορετικός από αυτόν του 2018 και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 διαφορετικός από αυτόν του 2019. Ειδικά σε «λαϊκές» συνοικίες, όπου πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι πιθανόν να υπάρξουν και νέες επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν θα απορροφηθούν από την επικείμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για την 1η/1/2020.

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει το «μεταμνημονιακό προαπαιτούμενο» -διά του νεοσύστατου «αυτοτελούς τμήματος εκτιμήσεων και προσδιορισμού αξιών ακινήτων- να τροποποιήσει όλες τις μεταβλητές που καθορίζουν την αντικειμενική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου και όχι μόνο τις τιμές ζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι επίκεινται αλλαγές:

1. Στους χάρτες του αντικειμενικού συστήματος αξιών, οι οποίοι έχουν παραμείνει αμετάβλητοι εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.  

2. Στους συντελεστές εμπορικότητας, τους οποίους επίσης δεν έχουν «αγγίξει» οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για περισσότερα από 10 χρόνια.

3. Στους συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι επίσης αλλοιώνουν πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

4. Σε αυτές καθ’ εαυτές τις τιμές ζώνης, οι οποίες εξακολουθούν να απέχουν από τις εμπορικές αξίες σε χιλιάδες περιοχές.  

Δημοσιεύθηκε στο moneyPro, οικονομικό ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου, 2018