Πόσο επικίνδυνη είναι για την ελληνική έξοδο η αναταραχή στις διεθνείς αγορές λόγω Ιταλίας; Διαφορετική εικόνα θα σχηματίσει όποιος ακούσει τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Κοτζιά -έστω κι αν αμφότεροι βρίσκονται στην ίδια κυβέρνηση. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο και -κυρίως- να σχηματίσει την εικόνα πως η Αθήνα η ίδια «βρίσκεται σε θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις». Και, αν πάρει κανείς επί λέξει τα όσα είπε ο Δραγασάκης, αν η Ιταλία γίνει πρόβλημα για την Ελλάδα, τότε θα είναι... τόσο πρόβλημα όσο και για κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. 

Κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με αυτήν του ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ξεκάθαρα πως «σε εμάς», δηλαδή την Ελλάδα, η κατάσταση μπορεί «να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα». 

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός την Τρίτη, λέγοντας πως «οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».

«Αν οι αναταράξεις αυτές συνεχιστούν είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ευρωπαϊκή ένωση να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης στην περίπτωση που οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν» είπε στη συνέχεια.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Νίκος Κοτζιάς (μιλώντας από το Βερολίνο), δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, αν η Ιταλία είναι ασταθής και υπάρξουν συνέπειες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα.

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική, φιλοευρωπαϊκή Ιταλία. Ανησυχούμε, αν η Ιταλία είναι ασταθής και αν υπάρξουν συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση, ότι αυτή η χρηματοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να μας δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα η Ιταλία να ξαναγίνει η χώρα από την οποία εκπορεύονται μεγάλες φιλοευρωπαϊκές ιδέες.