Το πρώτο βήμα στην επέκτασή της στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλκανική κάνει η ΔΕΗ που, όπως ανακοίνωσε, είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του Ομίλου EDS, εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στη Βαλκανική και έχει ιδιαίτερη σημασία στην προοπτική της προωθούμενης ενοποίησης της αγοράς Η.Ε. της Ευρώπης.

Η EDS, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσοβο. Ο όμιλος EDS είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες trading Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Είναι βασικός συμμετέχων στο απελευθερωμένο κομμάτι της ηλεκτρικής αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους. Η EDS είναι προετοιμασμένη να αναπτυχθεί δυναμικά μέσα από τη σταδιακή απελευθέρωση της τοπικής ηλεκτρικής αγοράς. Σημειώνεται ότι στα Σκόπια η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ ως πάροχος η EDS υπόσχεται εκπτώσεις και εξοικονόμηση σε μεγάλους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες από 25 έως 40%. Η EDS αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας, όπου ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησής της.

Η EDS ανήκει στον όμιλο Feroinvest που ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ΑΠΕ και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος Feroinvest διαθέτει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Πίσω από τη Feroinvest βρίσκεται ο αντιπρόεδρος και υπουργός συντονισμού της οικονομίας Koco Angjushev (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος).