«Χαράτσι» 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 όσοι εργάζονται περιστασιακά και αμείβονται με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης). Οι δανειστές φαίνεται ότι «άναψαν» το πράσινο φως και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισφορές 26,95% θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο εκδότης του παραστατικού θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των εισφορών. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20%.

Στην περίπτωση της απόδειξης δαπάνης δεν θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Η καταβολή εισφορών αφορά όλους, δεν υπάρχει δηλαδή καμία εξαίρεση και ισχύει ακόμη και για συνταξιούχους, άνεργους, νοικοκυρές που μπορεί να έχουν περιστασιακά κάποια απασχόληση και αμείβονται γι’ αυτή με τίτλους κτήσης.    

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου