Σημαντική «νίκη» ψυχολογίας πέτυχε το ελληνικό Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε λίγο πάνω από το επίπεδο των 740 μονάδων, προφυλάσσοντας έτσι τις κρίσιμες στηρίξεις των 722 και 718 μονάδων.

Οδηγός υπήρξαν οι τράπεζες, οι οποίες υποφέρουν τον τελευταίο καιρό από την πίεση των stress tests και το σορτάρισμα των –κυρίως ξένων- επενδυτικών funds που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανοδικής διαφυγής, όπως η σημερινή, η οποία ωστόσο ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Όπως και να χει, το Χρηματιστήριο επέδειξε ολίγη ζωντάνια, που τόσο του υπολείπεται τον τελευταίο καιρό, καθώς τα σημάδια κόπωσης είναι εμφανή καθώς οδεύουμε προς το τέλος ενός κατά τα’ άλλα κερδοφόρου έτους, με κέρδη τα οποία ωστόσο καλείται η Αγορά να προφυλάξει.

Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές προβαίνουν στις τελευταίες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων τους εν όψει Χριστουγέννων, με την πιθανότητα «αναθέρμανσης» να συρρικνώνεται καθώς εισερχόμαστε στα «κρύα» και την εορταστική ραστώνη. Μεταβλητότητα και αβεβαιότητα παρά το σημερνικό τραπεζικό ξέσπασμα, εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κλάδο. Μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής στις τράπεζες, την ανάλυση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων και με δεδομένο ότι χρειάζονται απτά δείγματα αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον κλάδο θα είναι αρκετά "θολή" και η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα από την άλλη είναι αξίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που φανερώνεται ειδικά τις τελευταίες μέρες, αλλά και από την κίνηση των νέων εκδόσεων. Αν δούμε και τον πολιτικό κίνδυνο να υποχωρεί, εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει πράξη όσα έχουν συμφωνηθεί, θα έχουμε σημαντική βελτίωση στην Αγορά γενικότερα .

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,64% στις 740,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 729,64 μονάδων (+0,12%) και 740,89 μον. (+1,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 58,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,8 εκατ. τεμάχια (κυρίως στην Εθνική). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67%, στις 1.928,26 μονάδες, ενώ στο +0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.068,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,37% στις 757,77 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,06%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,18%.