Σε μάχη για τέσσερις μετατρέπεται, τελικά, η κούρσα για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup, υποψηφιότητα δήλωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και του Λουξεμβούργου.

Η Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα της Λετονίας, ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ο Πίτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας και ο Πιερ Γκραμένια του Λουξεμβούργου διεκδικούν τη θέση του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα αποχωρήσει στις 13 Ιανουαρίου, έπειτα από δύο θητείες στο τιμόνι του Eurogroup.

Ο νέος πρόεδρος, που θα κληθεί να διαχειριστεί πολύπλοκα ζητήματα, όπως η στενότερη ενοποίηση της ευρωζώνης και η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 10 εκ των 19 υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Πάντως, ο ξένος Τύπος αντιμετωπίζει τον Μάριο Σεντένο ως το φαβορί.

Ο Πορτογάλος υπουργός προέρχεται από τους Σοσιαλιστές (οι οποίοι για λόγους ισορροπιών θέλουν να διατηρήσουν την προεδρία του Eurogroup, σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι άλλες ισχυρές καρέκλες της Ευρώπης καταλαμβάνονται από πολιτικούς της κεντροδεξιάς) και έχει ήδη τη στήριξη της Ιταλίας.

Το προφίλ του ενισχύεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της πορτογαλικής οικονομίας, για τις οποίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είχε δώσει το παρατσούκλι «Ρονάλντο του Eurogroup».

Πάντως, εάν η Αθήνα θα ήθελε να αποφύγει κάποια υποψηφιότητα, αυτή είναι σίγουρα εκείνη του -επίσης σοσιαλιστή- Σλοβάκου Κάζιμιρ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής αυστηρότητας και έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα. Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα έχει τη στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017 - Της Κορίνας Σαμάρκου