Την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και στα προαπαιτούμενα μέτρα υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, συνεπώς θα γίνει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είχαμε τις πρώτες συζητήσεις σε βάθος» και μελετήθηκαν τα σχετικά σενάρια, «αλλά επί του παρόντος δεν μπορέσαμε, για πολύ λίγο, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ωστόσο είναι αρκετά θετικές και δημιούργησαν ένα γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις τρεις επόμενες εβδομάδες «και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup».

Το Eurogroup θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά, όπως τονίστηκε, οι τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα παρθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι δανειστές συμφώνησαν πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018. «Υπάρχει συμφωνία ότι το πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας πως στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφώνεται με το Πακέτο Σταθερότητας.