Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι να τεθεί σε λειτουργία το νέο ελεγκτικό σώμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της οικονομικής απάτης και της διαφθοράς που θα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» στα χέρια του νέου Σώματος, που θα αποτελέσει τον ελεγκτικό βραχίονα των οικονομικών εισαγγελέων, θα πηγαίνουν εφεξής οι εισαγγελικές παραγγελίες για τα μεγάλα «ψάρια», ήτοι για υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, που πολλές φορές αγγίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και έχουν ήδη ψηφιστεί διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, υπάρχουν ακόμα καίρια νομικά ζητήματα που προκαλούν και τριβές με την ΑΑΔΕ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στους «θεσμούς», βρίσκονται σε εκκρεμότητα 2.688 εισαγγελικές παραγγελίες, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 8.118 ΑΦΜ, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι το δυναμικό της ΑΑΔΕ που ασχολείται με αυτές είναι 400 ελεγκτές, που δεν μπορούν να διενεργήσουν περισσότερους από 1.000 ελέγχους ανά έτος, είναι προφανές ότι το σύστημα έχει «κολλήσει».

Η Δομή, όπως θα ονομάζεται, θα συσταθεί σε επίπεδο αυτοτελούς διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, με ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικές αρμοδιότητες, με κύριο έργο τις εισαγγελικές παραγγελίες και έμφαση στις υποθέσεις υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθεί με τουλάχιστον 200 άτομα, καθώς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ, για να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της, προτείνεται η τοποθέτηση προϊσταμένων με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διαφθοράς, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τη στοχοθεσία, τον συντονισμό και την εποπτεία της Δομής θα είναι ο οικονομικός εισαγγελέας.