Στη συγκρότηση ειδικού σώµατος «αδιάφθορων» φοροελεγκτών στα πρότυπα του παλιού Σ∆ΟΕ που θα λειτουργεί µε σύγχρονες δοµές και µεθόδους και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τον καταλογισµό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων προχωρά η ΑΑ∆Ε, µε στόχο τον καλύτερο συντονισµό των 170.385 ελέγχων που έχουν προγραµµατιστεί για φέτος.

*Διαβάστε εδώ: ΑΑΔΕ: Πώς θα φορολογούνται τα AirBnB - Διευκρινίσεις για τη μεταχείρισή τους

Η νέα ανεξάρτητη µονάδα «ειδικών δυνάµεων» θα στελεχωθεί από εξειδικευµένο προσωπικό φορολογικών και τελωνειακών υπαλλήλων, όπως ακριβώς απαιτεί το δύσκολο έργο καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, και θα είναι εφοδιασµένο µε τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό, καθώς οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και θα καλύπτουν όλο το φάσµα της οικονοµίας: από µεγάλες ανώνυµες εταιρείες και καταστήµατα µέχρι τελωνεία, πλοία, εθνικές οδούς, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και βαριές υποθέσεις οικονοµικών σκανδάλων.

Οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των ελεγχόµενων και µε το ηλεκτρονικό σύστηµα «έλεγχος live» θα είναι απευθείας συνδεδεµένοι µε το κέντρο επιχειρήσεων λαµβάνοντας πληροφορίες και οικονοµικά δεδοµένα για το προφίλ των φυσικών προσώπων που θα βρίσκονται στο στόχαστρο. Στην πρώτη γραµµή θα βρεθούν και οι µεγάλες ανείσπρακτες οφειλές µε το βάρος να πέφτει σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτή την κατηγορία της οφειλής, δηλαδή από 1.000.000 έως 100.000.000 ευρώ, παρατηρείται σηµαντική αύξηση χρεών και υπάρχει ήδη συναγερµός από την Ανεξάρτητη Αρχή.


Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ

Αναλυτικότερα ο προγραµµατισµός για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής περιλαµβάνει:
1. Τη διενέργεια 170.385 ελέγχων για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου µε:
- 30.000 φορολογικούς από τις ελεγκτικές υπηρεσίες
- 885 υποθέσεις ερευνών καταπολέµησης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ
- 42.000 µερικούς επιτόπιους από τις ∆ΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕ∆∆Ε
- 84.000 από τα τελωνεία και τις ΚΟΕ
- 3.500 εκ των υστέρων από τα τελωνεία και τις ΕΛΥΤ
- στοχευµένες διασταυρώσεις για τον εντοπισµό αδήλωτων εισοδηµάτων.

2. Τη διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δηµόσιας Υγείας µε 74.000 εργασίες για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τοµείς της αλκοόλης και των καυσίµων, τουλάχιστον 400 στοχευµένες επιθεωρήσεις σε χώρους παρασκευής χρήσης και διακίνησης χηµικών ουσιών και προϊόντων, τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεις καυσίµων πλοίων και τουλάχιστον 2.350 δειγµατοληψίες σε καύσιµα, ποτά µε αλκοόλη, χηµικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή µε άλλες υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε ή µε άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρµοδιότητας Γενικού Χηµείου του Κράτους.

3. Τη διασύνδεση ταµειακών µηχανών µε POS.

4. Την εφαρµογή ψηφιακού δελτίου αποστολής µε επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.

5. Την ανάπτυξη εφαρµογής Ψηφιακού Πελατολογίου για τους κλάδους των επιτηδευµατιών.

6. Την παραγωγική λειτουργία του συστήµατος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδοµένων παρακολούθησης, του συστήµατος εισροών-εκροών στα καύσιµα, την εγκατάσταση συστήµατος εισροώνεκροών στα πλωτά εφοδιαστικά-µεταφορικά µέσα ναυτιλιακού καυσίµου και τις φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταµίευσης και την ανάπτυξη εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιµα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή