Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να «ρίξει» χρήμα στην αγορά ώστε να μην χαθεί η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβριου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποπληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την καταβολή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ο όρος των δανειστών ...

Οι δανειστές έχουν θέσει το σκληρό αυτό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης να μην πληρώνει τα χρέη της.
Ο απαράβατος όρος που έχουν θέσει οι δανειστές για να εκταμιεύσουν την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα το ελληνικό δημόσιο θα βάλει από τη δική του «τσέπη» 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα τα κατευθύνει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά θα εκταμιεύσει τα πολυπόθητα 800 εκατ. της υποδόσης.
Εάν καθυστερήσει όμως και περάσει ανεκμετάλλευτος και ο Οκτώβριος, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ποσόν αυτό.

...και τα φέσια «αυξάνονται και πληθύνονται»

Νέα αύξηση σημείωσαν τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αγγίζοντας τα 5,1δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) επιμερίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και1,2 δισ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών φόρου.