Μπορεί το τοπίο στην Ε.Ε να μοιάζει ήρεμο, αλλά οι προκλήσεις στο β' τρίμηνο είναι τεράστιες, όπως σημειώνει η Eurasia Group σε νέο της note. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού των διαπραγματεύσεων του Brexit, μιας μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σημαντικών εκλογών στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η ασταθής πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Τουρκία αξίζει επίσης την προσοχή όλων, όπως και οι εξελίξεις μεταξύ του Eurogroup, της Ελλάδας και του ΔΝΤ.

Ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα, παρά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, θα παραμείνει. Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση και η οικονομία θα επωφεληθούν από την εκταμίευση της δόσης του ESM τον Ιούλιο, πολλά επίμαχα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται επίλυση φέτος.

Το πρώτο είναι το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, δεδομένου ότι η κατάσταση ρευστότητας της χώρας φαίνεται τώρα πιο ευνοϊκή (και θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι το 2019).

Δεύτερον, η επανεξέταση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται επίσης πιθανή, δεδομένου ότι το Ταμείο παραμένει κατηγορηματικό στο ότι η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν είναι μία "όπως-όπως" συμφωνία, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην ενδεχόμενη προληπτική Standby συμφωνία.

Το τρίτο πράγμα που θα βρίσκεται στο ραντάρ σε ότι αφορά την Ελλάδα, θα είναι η επιτυχία των πρώτων προσπαθειών της κυβέρνησης να βγει στις αγορές.

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες, όπως τονίζει η Eurasia, θα διαδραματίσει ρόλο στον προσδιορισμό του πόσο προβληματικό θα αποδειχθεί το 2018 για την Ελλάδα και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχεδιάσει μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα διάσωσης. Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει τόσο στο χρονοδιάγραμμα όσο και στην έκβαση των εκλογών