Μέσα στις 32 ημέρες που μεσολαβούν από την 21η Απριλίου μέχρι τις 22 Μαΐου κρίνονται ουσιαστικά τα πάντα για την Ελλάδα αφού αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, το χρέος ενώ παράλληλα θα περάσουν από τη Βουλή και όσα επαχθή μέτρα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Ο μαραθώνιος ξεκινάει για την κυβέρνηση στης 21 Απριλίου όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 το οποίο σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπάρχουν στην ελληνική πλευρά θα κυμαίνεται περίπου 3 μονάδες πάνω από τον στόχο 0,5%, ο οποίος είχε τεθεί αρχικά.
Την επόμενη μέρα κιόλας κορυφώνονται οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και θα αποκρυσταλλωθεί η θέση του Ταμείου πάνω στο ζήτημα αυτό. Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, στις 23 Απριλίου, το πρωτογενές πλεόνασμα θα επικυρωθεί και από τη Eurostat.

Μετά από τις παραπάνω διαδικασίες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση και να στείλουν μήνυμα ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους θα πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στα οποία περιλαμβάνονται τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, τα ενεργειακά στα οποία περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα του μαραθωνίου της κυβέρνησης είναι η επικύρωση της συμφωνίας σε ένα έκτακτο Eurogroup και αμέσως μετά η ψήφιση των συμφωνημένων μέτρων από την ελληνική βουλή. Μέσα στο διάστημα αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων κάμπτοντας όλες τις αντιστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του κόμματος. Ίσως χρειαστεί και μία νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να συζητηθούν τα μέτρα και οι διαφωνίες να εξαντληθούν αποκλειστικά σε εσωκομματικό επίπεδο. Παράλληλα θα ψηφιστούν και τα αντίμετρα που θα υπάρξουν από την ελληνική πλευρά.

Το τέλος αυτής της διαδρομής βρίσκεται στις 22 Μαΐου και την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες το οποίο έχοντας την απόφαση της ελληνικής Βουλής για μέτρα και τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Αμέσως μετά τη συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Eurogroup το επόμενο βήμα που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση να γίνει, είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.