Μία διαπραγματευτική ήττα τόσο στο σύνολο όσο και στα σημεία υπέστη η κυβέρνηση στο χθεσινοβραδινό Eurogroup. Η μοναδική απόφαση που πάρθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρονται στο ανακοινωθέν, ήταν η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να παρουσιάζεται ως κάτι θετικό αλλά επί της ουσίας αποδεικνύει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό πρόγραμμα, αφού στο παρελθόν δεν χρειαζόταν συνεδρίαση του Eurogroup και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.
Αντιθέτως η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα, ενώ σε άλλα αναγκάστηκε να κάνει τα «στραβά» μάτια.

-Για ακόμα μία φορά κάτι που παρουσιαζόταν ως «κόκκινη γραμμή», αρχικά ήταν ο δημοσιονομικός «κόφτης» και τώρα η προληπτική νομοθέτηση, έγινε δεκτό, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να προνομοθετήσει μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2018 αλλά και των κενών από το 2019, ένα κενό που υπολογίζεται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις σε φορολογικά και εργασιακά, υποχωρήσεις που μεταφράζονται σε επιπλέον περικοπές, θέματα που παραμένουν ανοιχτά στην τρέχουσα αξιολόγηση, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

-Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να «περάσει» στο ανακοινωθέν του Eurogroup καμία αναφορά για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, το οποίο δείχνει να το ξεχνά προς το παρόν αφού όπως φαίνεται «σκοντάφτει» στο Βερολίνο και τις αντιρρήσεις που προβάλλει η γερμανική πλευρά.

-Καμία αναφορά έμμεση ή άμεση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα θέμα που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία

-Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση παραμένει στον αέρα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του Τζέρι Ράις μετά το τέλος της συνεδρίασης στην οποία αναφέρεται σαφώς η ανάγκη περαιτέρω προόδου ενώ χαμηλώνει τον πήχη για συμφωνία.
«Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Κοντολογίς η ελληνική κυβέρνηση το μοναδικό που κατάφερε ήταν να κανονίσει τα ραντεβού με τους εκπροσώπους των Θεσμών αφού ακόμα και η προσδοκία για «πολιτική συμφωνία» διαψεύστηκε από τον ίδιο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά ακόμη