Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης στέκεται η Citi με αναφορά της σήμερα. 

Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι το νέο επεισόδιο στη διαπραγμάτευση θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τα προηγούμενα, δηλαδή το ΔΝΤ να παραμείνει με εποπτικό ρόλο και αυτό θα είναι επαρκές για τους πιστωτές της ΕΕ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

Όμως, η έλλειψη επικείμενης αποπληρωμής του χρέους μειώνει σημαντικά την πίεση από όλες τις πλευρές να συμβιβαστούν στο εγγύς μέλλον. Όπως σημειώνει η πίεση για την Ελλάδα θα έλθει τον Ιούλιο με την υποχρέωση αποπληρωμής 7 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα αναφέρεται επίσης στις διαφορές μεταξύ των πιστωτών του ΔΝΤ-ΕΕ για τους ελληνικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης και την ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζητήματα που παραμένουν το κύριο εμπόδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το report σημειώνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την Ελλάδα έρχονται σε σημαντική αντίθεση με τις πιο ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ, και αποτελούν την απόδειξη των μεγάλων διαφορών στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας.