Διολίσθηση της κατάστασης γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι «βλέπουν» στο think tank Eurasia καθώς σύμφωνα με την ανάλυσή τους η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της Γερμανίας και του ΔΝΤ και οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν. Ο ορίζοντας του καλοκαιριού ωστόσο θα προκαλέσει στην Ελλάδα χρηματοδοτική πίεση.

Το think tank Eurasia εκτιμά ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι η επίτευξη μόνο μιας πολιτικής συμφωνίας και να ακολουθήσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (EuroWorking Group) περίπου ένα μήνα αργότερα. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Δευτέρα, το ελληνικό ζήτημα μπορεί να σέρνεται έως Απρίλιο ή Μάιο, αλλά όπως εκτιμάει το Eurasia, δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας έως το καλοκαίρι.

Πέρα από τους όποιους συμβιβασμούς χρειαστούν για τη συμφωνία, το think tank τονίζει ότι ο χώρος στον οποίο τελικά θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις θα είναι το Eurogroup.

Το Eurasia όπως είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν η λύση σε αυτό το αδιέξοδο θα απαιτήσει περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο εγείρεται πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αυξανόμενης αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν αυτών που καθορίζονται στους αρχικούς όρους του προγράμματος διάσωσης.