Αν και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα γίνεται μετά την πρόσκληση Ερντογάν και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, λίγους μήνες νωρίτερα, το εορταστικό κλίμα της επαναπροσέγγισης έχει κάπως αλλάξει. Ειδικά μετά την μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Στους μήνες που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, οι διαφωνίες και οι εντάσεις δεν έλειψαν αλλά προτεραιότητα είναι πλέον η δημιουργία, παράλληλα με τις διαφωνίες, και θετικής ατζέντας, συνεργασιών και ενίσχυσης των σχέσεων όπου είναι δυνατό. Αυτό προκύπτει και από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Στην ενέργεια ακούμε εδώ και καιρό τα σενάρια περί «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» και άλλα ηχηρά. Η αγορά, όμως, θεωρεί πως υπάρχει σοβαρό πεδίο συνεργασίας άνευ… συνεκμετάλλευσης, όπως επισημάνθηκε και στο περιθώριο του πρώτου ελληνοτουρκικού ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Απριλίου. Εκεί προτάθηκε η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο μεταξύ των δύο χωρών ως μια πρακτική λύση για τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης προς όφελος και των δύο χωρών. Οι διασυνδέσεις και η από κοινού δημιουργία μιας αγοράς Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εφόσον υπάρξουν σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr.