Στην τσιµπίδα της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων πιάστηκαν τρεις µέτοχοι µε επιχείρηση εκµετάλλευσης ακινήτων στη Μύκονο, οι οποίοι έβαζαν χέρι στο ταµείο της επιχείρησής τους, αλλά… ξεχνούσαν να δηλώσουν τα χρήµατα αυτά στην εφορία. Οι τελευταίοι διατηρούσαν εταιρεία, η οποία νοικιάζει βίλες και ένα ακίνητο σε πολύ γνωστό κλαµπ του νησιού. Μέτοχοί της είναι διάσηµος τραγουδιστής και δύο γνωστοί επιχειρηµατίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται έντονα στην εστίαση στην Αττική.

Ο αλγόριθµος οδήγησε τους ελεγκτές της ΑΑ∆Ε στα εισοδήµατα των τριών µετόχων, διαπιστώνοντας σηµαντικές παραβάσεις φοροδιαφυγής. Συγκεκριµένα, βρήκαν ότι τα τρία πρόσωπα έλαβαν το 2020 και το 2021 σηµαντικά ποσά από την εταιρεία, χωρίς να τα δηλώσουν και χωρίς να αποδώσουν τον φόρο που αναλογεί. Αναλυτικότερα, για το 2020 τα ποσά του αναλογούντος φόρου, πλέον νόµιµων προσαυξήσεων, ανέρχονται σε 261.000 ευρώ για τον καλλιτέχνη, 268.000 ευρώ για τον έναν επιχειρηµατία και 162.000 ευρώ για τον τρίτο της εταιρείας. Για το 2021 οι φόροι µε τις προσαυξήσεις φτάνουν αντίστοιχα τις 115.000 ευρώ για καθέναν από τους δύο πρώτους µετόχους και τις 82.000 ευρώ για τον τρίτο µέτοχο. ∆ηλαδή ο καλλιτέχνης καλείται να πληρώσει 376.000 ευρώ, ο ένας επιχειρηµατίας 383.000 ευρώ και ο άλλος 244.000 ευρώ. Το ποσό ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Μύκονος: Στόχος ελέγχου της ΑΑΔΕ τα ακίνητα

Την ίδια στιγµή, οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε έχουν ήδη ξεκινήσει και κάνουν φύλλο και φτερό τα συνολικά φορολογικά δεδοµένα των τριών µετόχων -δηλαδή τις κινήσεις τους πλέον της συµµετοχής τους στην εταιρεία της Μυκόνου-, ενώ αναµένεται και η άσκηση ποινικών κυρώσεων για τα ανωτέρω αδικήµατα φοροδιαφυγής. Ήδη άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη σαρωτικοί έλεγχοι στα ακίνητα και ειδικότερα στη βραχυχρόνια µίσθωση, µε «σύµµαχο» τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρµες, µε στόχο να αποκαλυφθούν µέσω των διασταυρώσεων παρανοµίες και κρυφά εισοδήµατα ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων, τα οποία εκµισθώνονται. Όπως έχει διαπιστωθεί από τις αρµόδιες Αρχές, τα φαινόµενα φοροδιαφυγής έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις παρά την ενίσχυση των ελέγχων και των προστίµων για τους παραβάτες.

Με τον ετήσιο τζίρο µάλιστα να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε εξονυχιστικές διασταυρώσεις στα µισθώµατα των βραχυχρόνιων µισθώσεων µε τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούµενοι στις φορολογικές δηλώσεις. Οι ψηφιακές πλατφόρµες Airbnb, Booking, VRBO είναι πλέον υποχρεωµένες να διαβιβάζουν στην ΑΑ∆Ε τα δεδοµένα των συναλλαγών που πραγµατοποιούν οι χρήστες. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας ∆ιαµονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρµες χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία, τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίµων.