Με «πράσινα» κριτήρια θα γίνεται µέσα στα επόµενα δύο µε τρία χρόνια το 50% των χρηµατοδοτήσεων των τραπεζών, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο τη διάθεση όσο και την τιµολόγηση των επιχειρηµατικών δανείων. Ηδη, τραπεζίτες αναφέρουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ότι το 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών γίνεται µε κριτήρια ESG, επικεντρώνοντας στη βιώσιµη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, µε τρίπτυχο:
  • προστασία του περιβάλλοντος και αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής,
  • εταιρική διακυβέρνηση µε µέριµνα για την ισότητα των φύλων και τη συµπερίληψη και
  • προσφορά στην κοινωνία.


«Πράσινο Τειρεσία»

∆εδοµένων των κλιµατικών stress tests που διενεργεί την τελευταία διετία στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ, αλλά και του σκέλους των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας για την πράσινη µετάβαση, οι ελληνικές τράπεζες εφαρµόζουν ήδη έναν «πράσινο Τειρεσία» για τη χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων και µελλοντικά και των ιδιωτών. Με εργώδεις προσπάθειες από τον Ιούλιο του 2022, σε συνεργασία µε την Τειρεσίας Α.Ε., η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και οι τράπεζες-µέλη της προχώρησαν στη δηµιουργία αποθετηρίου ESG πληροφοριών (ESG Data Repository & Scoring) για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους και κανονιστικής υποχρέωσης. Το αποθετήριο αυτό, λαµβάνοντας υπόψη τις εποπτικές και τις ρυθµιστικές υποχρεώσεις, αποτελεί ένα πλαίσιο συλλογής και αποθήκευσης δεδοµένων από τις συµµετέχουσες επιχειρήσεις ως προς την ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και ∆ιακυβέρνησης (ESG performance).

Σταδιακή προσαρµογή

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει δηµιουργήσει κοινό διατραπεζικό ερωτηµατολόγιο, επιµέρους κλαδικά ερωτηµατολόγια και απλοποιηµένο ερωτηµατολόγιο για µικρότερου µεγέθους επιχειρήσεις, µε σκοπό τη σταδιακή προσαρµογή και ενηµέρωση της αγοράς και ιδίως των µικροµεσαίων επιχειρήσεων ως προς τα κριτήρια βιώσιµης ανάπτυξης. Με την πρωτοβουλία αυτή οι τράπεζες αφενός ακολουθούν τις βέλτιστες µέχρι σήµερα πρακτικές, αφετέρου προετοιµάζουν τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τη µετάβασή τους σε µια κλιµατικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη οικονοµία. Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία διατραπεζικών ερωτηµατολογίων, µε την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά και ικανότητα προσαρµογής και ανταπόκρισης στα νέα εποπτικά ζητούµενα.

Στα ερωτηµατολόγια αυτά έχουν απαντήσει µέχρι στιγµής 300 µεγάλες επιχειρήσεις, µε προσωπικό 250 ατόµων και άνω και µε τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Στην υποχρέωση παροχής στοιχείων ESG θα υπαχθούν σταδιακά και οι µεσαίες και µικρές επιχειρήσεις, ενώ το µέτρο θα ισχύσει ακολούθως και για τους ιδιώτες υποψήφιους δανειολήπτες, ιδίως αυτούς που θα θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.
Στην πράξη, µε βάση τα παραπάνω, όταν µια επιχείρηση υποβάλει στην τράπεζα αίτηµα δανειοδότησης, παραπέµπεται αυτοµάτως στον «πράσινο Τειρεσία» και συµπληρώνει δύο ερωτηµατολόγια (το ένα, το κοινό, για όλες τις επιχειρήσεις και το άλλο, το κλαδικό, ανάλογα µε τον τοµέα στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση). Αυτό γίνεται προκειµένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για το ESG προφίλ της επιχείρησης και η τράπεζα να γνωρίζει το ρίσκο της τελευταίας υπό τα νέα δεδοµένα, πριν αποφασίσει αν θα δανείσει την επιχείρηση ή όχι και αν ναι, µε τι επιτόκιο (εταιρείες που πληρούν υψηλά standards ESG θα έχουν καλύτερη τιµολόγηση, ενώ εταιρείες µε σοβαρές ελλείψεις θα καταλήξουν να αποκλειστούν από τον τραπεζικό δανεισµό). Οι πληροφορίες θα τηρούνται στον «πράσινο Τειρεσία», ώστε οι τράπεζες να ανατρέχουν σε αυτές και θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση, καταγράφοντας την πρόοδο των επιχειρήσεων στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG.

Kοινά οφέλη

Τα οφέλη του «πράσινου Τειρεσία» αφορούν τόσο τις τράπεζες όσο και τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι σε θέση να έχουν καλύτερη εικόνα και ποιότητα του ενεργητικού τους, καθώς µπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα και τις εµπράγµατες εξασφαλίσεις που φέρουν τα δάνεια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, µέσω της καταγραφής και συλλογής των πληροφοριών ESG επιτυγχάνεται η έγκαιρη αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση των επιδόσεων της επιχειρηµατικής κοινότητας στη βιωσιµότητα, αναδεικνύοντας αφενός καλές πρακτικές και αφετέρου προετοιµάζοντας τις επιχειρήσεις για τις αλλαγές στο περιβάλλον του ανταγωνισµού, υποστηρίζοντας τη µετάβασή τους σε µια κλιµατικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη οικονοµία και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους. Η υιοθέτηση και ενσωµάτωση των προτύπων ESG από τις επιχειρήσεις θα συνεισφέρει στην κερδοφορία και σ τα οικονοµικά αποτελέσµατά τους σε πολλαπλά επίπεδα, ενισχύοντας την ελκυστικότητά τους για το επενδυτικό κοινό, ενώ παράλληλα θα τις θωρακίζει απέναντι στους σχετικούς κινδύνους.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»