Oι εταιρείες διαχείρισης επεξεργάζονται σχέδια για αναδιάρθρωση δανειακών οφειλών με ευνοϊκότερους όρους, στον απόηχο των τελευταίων αυξήσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λύσεις που εξετάζονται προβλέπουν τη σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους σε επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, σε βαθμό που το συνολικό κόστος για τον οφειλέτη να μην ξεπερνά το 5% – 5,5%.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προσομοιάζει με το πρόγραμμα εφαρμογής πλαφόν στα κυμαινόμενα επιτόκια των ενήμερων, ρυθμισμένων ή μη στεγαστικών δανείων, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ύψος των συνδεδεμένων δεικτών αναφοράς, αλλά μέσω του περιορισμού του spread στη ζώνη του 1,5% – 2% το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Η παρέμβαση αυτού του τύπου κρίνεται επιβεβλημένη στην παρούσα συγκυρία για την προώθηση βιώσιμων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι δείκτες euribor κινούνται πλέον στο 3,3% – 3,5% και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και την επερχόμενη νέα αναπροσαρμογή τους τον Ιούλιο.

Σημειώνεται δε ότι εφόσον προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, θα αφορά τις αναδιαρθρώσεις που θα γίνονται από εδώ και στο εξής και όχι σε υφιστάμενα ρυθμισμένα δάνεια.

Στα τελευταία προσφέρονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις, στη βάση των δυνατοτήτων του οφειλέτη και της τρέχουσας οικονομικής του κατάστασης και μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής, καταβολή μόνο των τόκων για ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα ή και μείωση του επιτοκίου.