Χρονοδιάγραµµα έξι µηνών δίνει η υπουργική απόφαση για το πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» που µπαίνει σε εφαρµογή προκειµένου οι 12.500 ιδιοκτήτες-δικαιούχοι της επιδότησης να µετατρέψουν σε κατοικήσιµα τα κλειστά ακίνητά τους. Όπως έγραψε την περασµένη Παρασκευή η «Α», όσοι µπουν στο πρόγραµµα θα επιδοτηθούν µε 4.000 ευρώ σε σύνολο δαπανών ανακαίνισης 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 2.000 θα είναι άµεσα καταβλητέα.

Τι προβλέπεται

Η υπουργική απόφαση, που περιλαµβάνει τους όρους δανειοδότησης, έχει ως στόχο την αύξηση του διαθέσιµου κτιριακού αποθέµατος προς εκµίσθωση και κατ’ επέκταση της προσφοράς κατοικίας, µέσω της αξιοποίησης κενών κατοικιών που χρήζουν επισκευής ή ανακαίνισης. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγµατοποιηθεισών δαπανών και αρµόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του προγράµµατος ορίζεται η ∆ΥΠΑ.

Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του µε χρήση κατοικίας. ∆εν είναι επιτρεπτή η υποβολή περισσότερων της µίας αιτήσεων για το ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός κυρίων ή επικαρπωτών επί του ακινήτου, την αίτηση του παρόντος µπορεί να υποβάλει µόνον ο ένας εξ αυτών, µε την προϋπόθεση της συγκατάθεσης των υπόλοιπων συγκυρίων ή συνεπικαρπωτών. Ο έλεγχος επιλεξιµότητας του ακινήτου περιλαµβάνει τη διασταύρωση των απαιτούµενων πληροφοριών και την άντληση ιδίως των εξής στοιχείων: α) της κατηγορίας του ακινήτου, β) της έκτασης του ακινήτου, γ) του είδους του εµπράγµατου δικαιώµατος του αιτούντος επί του ακινήτου και του ποσοστού που αυτός κατέχει, δ) του ετήσιου οικογενειακού εισοδήµατός του, ε) της αξίας της ακίνητης περιουσίας του κ.λπ. Τα παραπάνω µε βάση την τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του αιτούντος, από την οποία είναι αναγκαίο να προκύπτει ότι το προς επιδότηση ακίνητο αποτελεί κατοικία, διαµέρισµα ή µονοκατοικία, η επιφάνεια των κύριων χώρων του οποίου ανέρχεται έως τα 100 τετραγωνικά µέτρα.

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Επιδοτούνται οι δαπάνες για: α) Εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιµου ακινήτου. Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εργασίες περιλαµβάνουν ανακαίνιση χώρων µπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση ή επισκευή ερµαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δοµικών στοιχείων, επιχρισµάτων, πλακιδίων, χρωµατισµών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. β) Αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις ανωτέρω εργασίες. Η µέγιστη επιλέξιµη δαπάνη ορίζεται έως του συνολικού ποσού των 700 €.
Η πληρωµή των επιλέξιµων δαπανών πραγµατοποιείται από τον δικαιούχο υποχρεωτικά και αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο. Η πραγµατοποίηση των πληρωµών για τις επιλέξιµες δαπάνες θα πρέπει να έχει λάβει χώρα εντός έξι µηνών από την ηµεροµηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

Οι πληρωμές

Μετά την πραγµατοποίηση των πληρωµών των επιλέξιµων δαπανών ο δικαιούχος υποχρεούται να προβεί στην εκµίσθωση του επιλέξιµου ακινήτου για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον τριών ετών, µε υποβολή της ∆ήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο Πληροφοριακό Σύστηµα Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας της ΑΑ∆Ε, συµπληρώνοντας τον/τους ΑΤΑΚ του ακινήτου, εντός εννέα µηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης του άρθρου. Το ακίνητο δεν µπορεί να εκµισθωθεί σε νοµικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα δεν είναι δυνατή ούτε η υπεκµίσθωση ή η παραχώρηση χρήσης του ακινήτου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»