Ωρίµασαν οι συνθήκες και είναι πανέτοιµο το υπουργείο Οικογένειας να ξεκινήσει την ερχόµενη εβδοµάδα το πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» που θα δώσει ανάσα σε 12.500 ευάλωτες οικονοµικά οικογένειες µέσα από την τριετούς διάρκειας µίσθωσή τους και µε επιδοτούµενο ενοίκιο.
Αντίστοιχα και οι ισάριθµοι ιδιοκτήτες των διαµερισµάτων αυτών θα επιδοτηθούν άµεσα µε 4.000 ευρώ, προκειµένου να ανακαινίσουν κλειστά ακίνητα.


Πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Τι προβλέπεται

Το πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» συνολικού προϋπολογισµού 50.000.000 ευρώ προβλέπει την επιδότηση εργασιών λειτουργικής ανακαίνισης των κατοικιών που είναι δηλωµένα στο Ε2 ως κενά την τελευταία τριετία, µε στόχο να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κλειστά ακίνητα, αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες ευάλωτων κοινωνικά οµάδων. Ταυτόχρονα µε το άνοιγµα της πλατφόρµας στο open.gov θα δηµοσιευτεί στο ΦΕΚ η ΚΥΑ µε τις πρόσφατες τροποποιήσεις που πέρασε στη Βουλή η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και τους όρους λήψης και αποπληρωµής του δανείου. Το πρόγραµµα επιδοτεί το 40% για µέγιστο ποσό δαπάνης 10.000 ευρώ για υλικά και εργασίες, ενώ -σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση- το οικογενειακό εισόδηµα του ενδιαφερόµενου δεν µπορεί να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Η απόφαση θα προβλέπει ότι:

1. Στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετάσχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές µε ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόµη και ίσο του 50%, ενώ µέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι µεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου.

2. Κάθε ενδιαφερόµενος µπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του ηλεκτρονικά µε τη χρήση των κωδικών του TAXISnet στο gov.gr.

3. Το ακίνητο πρέπει να είναι έως 100 τ.µ., να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως µισθωµένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

4. Η συνολική ακίνητη περιουσία ενδιαφερόµενου δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

5. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράµµατα εξοικονόµησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

6. Το ακίνητο µετά την ανακαίνιση υποχρεωτικά πρέπει να διατεθεί σε µακροχρόνια µίσθωση για µια τριετία. Μετά την έγκριση της αίτησης, θα εκταµιεύεται στον ενεργό λογαριασµό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος η προκαταβολή της επιδότησης, η οποία ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογιζόµενου ποσού επιδότησης (2.000 €).

Η πληρωµή των επιλέξιµων δαπανών πραγµατοποιείται υποχρεωτικά και αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο και θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί σε βάθος έξι µηνών από την ηµεροµηνία έγκρισης, σε διαφορετική περίπτωση η προκαταβολή ανακαλείται και αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.


Τι επιχορηγείται

Στις επιλέξιµες δαπάνες εντάσσονται µεταξύ άλλων:
  •  Ανακαίνιση χώρων µπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών.
  •  Αντικατάσταση ή επισκευή ερµαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δοµικών στοιχείων, επιχρισµάτων, πλακιδίων, χρωµατισµών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.
  •  Ακόµη, εντάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδοµικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής, αλλά και οι δαπάνες υπηρεσιών µηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών ή εκπόνησης µελετών ή έκδοσης πιστοποιητικών.
Η ∆ΥΠΑ έχει τη δυνατότητα διενέργειας δειγµατοληπτικών ελέγχων τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, µε σκοπό την τήρηση των διαδικασιών και όρων του προγράµµατος. Εάν διακοπεί η εκµίσθωση, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα εντός τριών µηνών να υπογράψει νέα εκµίσθωση µε το εναποµείναν χρονικό διάστηµα, έως δύο φορές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή