Καθαρίζει το τοπίο στους φορολογικούς ελέγχους µε τον νέο κώδικα, που θέτει συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο στην όλη διαδικασία, ώστε να µην υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεµότητες που επιβαρύνουν όλους τους εµπλεκόµενους. Παράλληλα, µε τις νέες διατάξεις του νοµοσχεδίου καθιερώνεται για πρώτη φορά ο ενδιάµεσος φόρος, προκειµένου να µπει ένα φρένο στη φοροδιαφυγή, που ανθεί στις εποχικές επιχειρήσεις και έχει ως αποτέλεσµα τις µεγάλες απώλειες εσόδων (κυρίως από ΦΠΑ) για τα κρατικά ταµεία.

Τι προβλέπεται με τις νέες διατάξεις του Φορολογικού Κώδικα


Ειδικότερα, µε τις νέες διατάξεις του Φορολογικού Κώδικα, που θα βρίσκεται έως τις 8 Απριλίου σε δηµόσια διαβούλευση, ορίζονται τα εξής:

1. Χρόνος ολοκλήρωσης 

Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε 1 έτος και δύναται να παραταθεί άπαξ κατά 6 µήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση µέχρι 6 ακόµη µήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικώς. Η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει ούτε επιµηκύνει τον χρόνο παραγραφής. Σήµερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη µέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

2. Ενδιάμεσος προσδιορισμός 

Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάµεσου προσδιορισµού φόρου στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασµός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άµεσος και επικείµενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριµένες ενδείξεις ότι ο φορολογούµενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Σήµερα υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισµό του φόρου, η οποία όµως πρακτικά δεν εφαρµόζεται, καθώς αφορά µόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριµένη και αποτελεσµατική ως προς την εφαρµογή της. Η δυνατότητα του ενδιάµεσου προσδιορισµού φόρου κρίθηκε απαραίτητη, καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόµενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστηµα και να κλείνουν από τη µια µέρα στην άλλη, χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

3. Κατηγοριοποίηση

Αποσαφηνίζονται οι έννοιες του µερικού, πλήρους, επιτόπιου ή αποµακρυσµένου ελέγχου. Μερικός είναι ο έλεγχος που διενεργείται για συγκεκριµένα ζητήµατα µιας φορολογίας ή ενός φορολογικού αντικειµένου, τέλους ή εισφοράς, για µια ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή ένα ή περισσότερα φορολογικά έτη. Πλήρης είναι ο έλεγχος που διενεργείται επί συνόλου των σχετικών συναλλαγών για µία ή περισσότερες φορολογίες ή ένα ή πε ρισσότερα φορολογικά αντικείµενα, τέλη ή εισφορές, για ένα ή περισσότερα φορολογικά έτη ή διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικές υποθέσεις. Ο µερικός και ο πλήρης έλεγχος είναι οριστικοί. ∆εν επιτρέπεται η έκδοση νέας εντολής µερικού ελέγχου για τον ίδιο φορολογούµενο που να καλύπτει χρονικό διάστηµα και είδος ελέγχου που έχει ήδη αποτελέσει αντικείµενο µερικού ή πλήρους ελέγχου στο παρελθόν, εκτός αν προκύψουν νέα στοιχεία που δεν µπορούσαν να είναι γνωστά στη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται στην εγκατάσταση του φορολογουµένου (επιτόπιος έλεγχος) ή σε άλλον τόπο, όπου προσκοµίζονται τα στοιχεία από τον φορολογούµενο (αποµακρυσµένος έλεγχος).

4. Παραγραφή

Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισµού φόρου πρέπει να γίνει µέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε µέσα στην πενταετία να έχει γίνει µόνο η έκδοση της πράξης, ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούµενο.

5. Τέλος η προσκόμιση βιβλίων 

Οι φορολογούµενοι που τηρούν βιβλία µε βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστηµα (κυρίως πρόκειται για επιτηδευµατίες και µικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκοµίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία και παραστατικά (έσοδα - έξοδα) διαβιβάζονται πλέον στην πλατφόρµα myDATA. Σήµερα επιβάλλεται πρόστιµο ύψους 2.500 ευρώ για τη µη προσκόµιση των βιβλίων.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»