Σε πρωτοφανή ύψη εκτοξεύεται η τιμή του κακάο, αγγίζοντας τα 9.649 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας άνοδο 700 δολαρίων μέσα σε 24 ώρες. Η ραγδαία άνοδος οφείλεται σε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες στην Γκάνα, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς κακάο στον κόσμο.

Όπως μετέδωσε το CNBC, ο πολύτιμος καρπός που αποτελεί τη βάση για τη σοκολάτα αυξήθηκε κατά 700 δολάρια σε ένα 24ωρο μετά τις πληροφορίες για τα νέα προβλήματα στην Γκάνα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Πιο συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 7,9% και διαμορφώθηκαν στις 9.649 δολάρια ανά μετρικό τόνο στη Νέα Υόρκη.

Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο, ωστόσο οι κακές καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις ασθένειες στις καλλιέργειες και τα προβλήματα στις πληρωμές των παραγωγών, έχουν περιορίσει σημαντικά τη συγκομιδή. Σύμφωνα με το Reuters, η περίοδος των βροχοπτώσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού διαρκεί συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αυτή η χώρα στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζει επί του παρόντος θερμότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να παρατείνουν την έλλειψη άφθονων βροχοπτώσεων. Η έλλειψη βροχής θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποδεέστερους καρπούς (τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα), περιορίζοντας περαιτέρω την προσφορά κακάο στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σε μια χρονική περίοδο που λόγω Πάσχα η ζήτηση αυξάνεται.

Από τις αρχές 2024 οι τιμές στο κακάο έχουν διπλασιαστεί (4.200 δολάρια/μετρικός τόνος τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου). Μόνο τον Απρίλιο οι τιμές στο κακάο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%. Ήδη, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι προϊόντα που στηρίζονται στη σοκολάτα, όπως τα πασχαλινά αυγά θα είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να αποκλείεται το… shrinkflation να εμφανιστεί και σε αυτό το δημοφιλές διατροφικό προϊόν, που στηρίζεται στο κακάο.