Σε τιμή ρεκόρ πενηντακονταετίας η τιμή του κακάο, κοστίζοντας στους σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Οι σοκολατοποιοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκρατήσουν το κόστος. Από την αλλαγή της συνταγής μέχρι την αλλαγή της ποσότητας η οποία μειώνεται ενώ η τιμή αυξάνεται, σε περιπτώσεις που ούτε η συνταγή μπορεί να αλλάξει ούτε να μειωθεί η συσκευασία απλά το κόστος εκτινάσσεται.

Πασίγνωστη σοκολάτα 100 γραμμαρίων με νούγκατ κόστιζε:

-1.10€ (Μάρτιος 2023)
-1.57€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση: 0.47€ ή 42.7%

Άλλη σοκολάτα γεμιστή με φράουλα πάλι στα 100 γραμμάρια κόστιζε:

-1.40€ (Μάρτιος 2023)
-1.59€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση: 0.19€ ή 13.5%

Ενώ, σε τρίτη σοκολάτα υγείας με φρούτα και στέβια η τιμή στα 90 γραμμάρια είναι:

-1.27€ (Μάρτιος 2023)
-1.90€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση 0.63€ ή 49.60%

Ακόμα πιο εκρηκτική είναι η αύξηση στις σοκολάτες που έχουν και ξηρούς καρπούς πλάκα των 100 γραμμαρίων:

-1.59€ (Μάρτιος 2023)
-2.15€ (Μάρτιος 2024)
-Αύξηση 0.56€ ή 35.22%




Ο ρόλος των κερδοσκόπων στην αύξηση τιμής της σοκολάτας

Το κοκτέιλ εκρηκτικό. Από την μία, ελλείψεις από την άλλη η ζήτηση που αυξάνει λόγω των ημερών και στην μέση ο καταναλωτής.

Η απότομη άνοδος των τιμών για το κύριο συστατικό της σοκολάτας ξεκίνησε με τις κακές καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο. Οι κερδοσκόποι που στοιβάζονται σε ένα από τα πιο καυτά επαγγέλματα, εκτός της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν προσθέσει «καύσιμα στο ράλι», όπως επισημαίνει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Κακάο: Ο νέος "χρυσός" για τους επενδυτές

Στις παγκόσμιες αγορές ο νέος χρυσός είναι το κακάο καθώς αυτοί οι σπόροι μπορεί να μην γίνονται κοσμήματα αλλά κοστίζουν κυριολεκτικά χρυσάφι.

Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν φέτος, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση, που ξεπερνά ακόμη και τα κέρδη του Bitcoin, σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τα ιστορικά πρότυπα συναλλαγών.

Ακρίβεια: Τσουχτερές οι τιμές στα πασχαλινά αυγά

«Nάρκη» και στα πασχαλινά αυγά η τιμή του κακάο, οι νονοί και όχι μόνο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βάλουν πολύ βαθιά, βαθύτερα από πέρσι το χέρι.

Η τιμή των πασχαλινών αυγών θα είναι υψηλότερη φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας. Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή, όπως γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Οι τιμές σε αυγά στα ζαχαροπλαστεία και πολυκαταστήματα θα εκτιναχτούν και εφέτος σε επίπεδα που πλέον οι νονοί θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν τηρήσουν το έθιμο.

Ένα μεσαίο σοκολατένιο αυγό σε ζαχαροπλαστείο κοστίζει:

-2022: 15-22€

-2023: 17-25€

-2024: 20-28€

Ενώ, μεσαίο σοκολατένιο αυγό σε πολυκατάστημα φθάνει στα:

-2023: 12-25€

-2024: 15-30€

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν βλέπουν στον ορίζοντα αποκλιμάκωση των τιμών σε ένα προϊόν που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε βασικό είδος διατροφής αλλά η συνήθεια το έχει κάνει απαραίτητο συστηματικό των ημερών.