Η Τεχνητή Νοηµοσύνη (Τ.Ν.) αλλάζει τον κόσµο και αλλάζει δραµατικά πολλές πτυχές της ζωής µας, καθώς κάνει «άλµατα», δηµιουργώντας παράλληλα προβληµατισµό σχετικά µε το ποια θα πρέπει να είναι τα όρια της ανάπτυξης. Ενας από τους τοµείς στους οποίους τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη ανησυχία είναι αυτός της εργασίας.

Από τη µία υποστηρίζεται ότι τα τεχνολογικά µέσα που προσφέρει µπορεί να δώσουν άµεσες λύσεις στη δουλειά µας, ενώ από την άλλη εκτιµάται ότι θα χαθούν εκατοµµύρια θέσεις εργασίας. Όσοι εργαζόµενοι διάβασαν την πρόβλεψη της Goldman Sachs στις αρχές του περασµένου έτους, ενδεχοµένως να κλονίστηκαν, αφού ο τραπεζικός κολοσσός έκανε λόγο για πάνω από 300 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας παγκοσµίως που µπορεί να επηρεαστούν από την Τεχνητή Νοηµοσύνη και τα chatbots.

Στην εκπνοή του 2023, έρευνα του LinkedIn διαπίστωσε ότι σχεδόν οι µισοί Ευρωπαίοι εργαζόµενοι αναµένουν ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη θα έχει σηµαντικό αντίκτυπο στην επαγγελµατική ζωή τους µέσα στον επόµενο χρόνο. Παράλληλα, εκτιµήθηκε ότι µέχρι το 2030 θα αλλάξει πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας και τα νέα δεδοµένα θα επεκτείνονται στις γνώσεις, καθώς και στις ανθρώπινες και χειρωνακτικές δεξιότητες.

Αύξηση παραγωγικότητας

Εκτός όµως από την έκδηλη ανησυχία που αποτυπώνεται για τις µεγάλες αλλαγές που θα φέρει η Τεχνητή Νοηµοσύνη (και) στον εργασιακό µας βίο, υπάρχουν αρκετοί που αναφέρουν ότι θα µπορούσαν να υπάρχουν και πολλά οφέλη. Μάλιστα, ένα από αυτά θα ήταν η υιοθέτηση της τετραήµερης εργασίας, µε πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι µια τέτοια αλλαγή θα µπορούσε να φέρει καλύτερη ισορροπία ανάµεσα στην επαγγελµατική και την προσωπική µας ζωή, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζοµένων. ∆εδοµένα που συνέλεξε η εταιρεία Tech.co στα τέλη του 2023 φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνουν ότι το «όνειρο» της τετραήµερης εργασίας είναι πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόµαστε.

Σύµφωνα µε την εν λόγω έρευνα, το 29% των εταιρειών που έχουν εφαρµόσει την τετραήµερη εργασία χρησιµοποιούν εκτενώς την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους. Συγκριτικά, µόνο το 8% των οργανισµών µε πενθήµερη εργασία χρησιµοποιούν εργαλεία δηµιουργικής Τεχνητής Νοηµοσύνης, όπως το ChatGPT. Επίσης, το 93% των επιχειρήσεων που χρησιµοποιούν την Τεχνητή Νοηµοσύνη είναι ανοιχτές στο να εφαρµόσουν τετραήµερη εργασία, ενώ λιγότερες από τις µισές εταιρείες που δεν τη χρησιµοποιούν είναι ανοιχτές σε τετραήµερη εργασία.

Την ίδια στιγµή, «στροφή» σε µια µικρότερη εργασιακή εβδοµάδα κάνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσµο. Εκπονώντας µελέτες για τα οφέλη της τετραήµερης εργασίας, «πειραµατίζονται» σε Ηνωµένο Βασίλειο, Γερµανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Αυστραλία. Αλλωστε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών ∆ικαιωµάτων, Νικολά Σµιτ, έχει ταχθεί υπέρ της τετραήµερης εργασίας.

Τι πιστεύουν οι Ελληνες

Μέχρι στιγµής για τη χώρα µας δεν υπάρχουν αξιοσηµείωτα στοιχεία σχετικά µε τη µείωση του εβδοµαδιαίου εργάσιµου χρόνου, υπάρχουν όµως για την αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η Τεχνητή Νοηµοσύνη. Ερευνα που πραγµατοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία µε την MRB αναφέρει πως το 69% των επιχειρήσεων θεωρούν δεδοµένη την εκτεταµένη καθηµερινή εργασία µε Τεχνητή Νοηµοσύνη, ενώ µόλις το 11,7% επενδύουν ήδη σε αυτή και το 20,7% θα επενδύσουν στο άµεσο µέλλον. Παράλληλα, το 80% συµφωνούν ότι τα εργαλεία Τεχνητής Νοηµοσύνης θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναµικού σε πιο αναβαθµισµένες εργασίες και το 61,7% δηλώνουν ότι δεν θα αντικαταστήσουν µέρος του ανθρώπινου δυναµικού τους. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει όµως και έρευνα της Deloitte, που διενεργήθηκε για λογαριασµό του ΣΕΠΕ. Σύµφωνα µε τη µελέτη, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις συµφωνούν πως η Gen A.I. µπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξή τους, µόλις το 9% των επιχειρήσεων έχουν ήδη προσαρµόσει τη στρατηγική τους για την αξιοποίηση τέτοιων πρωτοποριακών λύσεων.

Επίσης, επτά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (πλην του κλάδου της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δεν έχουν ασχοληθεί ακόµη µε λύσεις Gen A.I. και µόλις το 15% απαντάνε πως έχουν ξεκινήσει να πειραµατίζονται µε τη συγκεκριµένη τεχνολογία. Βέβαια, το 57% βλέπουν αυτή την τεχνολογία «µε καλό µάτι», κάτι που «είναι θετικό για την προοπτική ενσωµάτωσης τέτοιου είδους τεχνολογιών εντός των ελληνικών επιχειρήσεων στο µέλλον», όπως λέει χαρακτηριστικά η µελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ «Digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future».

Ποια είναι όµως η άποψη των Ελλήνων για την Τεχνητή Νοηµοσύνη; Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, το 66% εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυµένη χρήση της στην κοινωνία και στη ζωή µας. Παρ’ όλ’ αυτά, η αναλογία εκείνων που έχουν λογαριασµό ChatGPT συνεχώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024. Ενώ από το 72% θεωρούνται ένα εύκολο εργαλείο, που γλιτώνει χρόνο και κόπο (70%), το 81% των χρηστών ChatGPT θεωρούν ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης. Τέλος, το 43% των χρηστών φοβούνται πως το ChatGPT είναι επικίνδυνο, γιατί εµποδίζει τη µελέτη, τη σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής