Καθαρά Δευτέρα σήμερα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε θα πετάξουν αετό, αφού για εκείνους είναι μια τυπική εργάσιμη μέρα.

Η σημερινή ημέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από ειδική διάταξη νόμου, διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή/και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Αν οι εργαζόμενοι δεν εργασθούν, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, δε θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να το λάβουν κανονικά.

Συγκεκριμένα, αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε), τότε για πλήρη την απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25.

Τέλος, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται ακόμη ένα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.