Με το δεξί μπήκε το 2024 σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ συναλλαγών έχουν συμφωνηθεί από την αρχή του έτους, προμηνύοντας μια χρονιά υψηλών επιδόσεων.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί 11 συμφωνίες, οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Οι δύο από αυτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ η καθεμία και αφορούν στη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς (1,35 δισ. ευρώ) και στην πώληση του 100% της Beta CAE Systems (1,15 δισ. ευρώ).

Επίσης, κατά 11,6 φορές υπερκαλύφθηκε η διάθεση μετοχών του ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Η συναλλαγή αυτή συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία για το 2024 μέχρι τώρα και αφορά στη διάθεση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ, με παράλληλη εισαγωγή τους στο Χ.Α. Ο πωλητής των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε 785 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ. Η τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία για φέτος αφορά την εξαγορά της BDS Vending από την Coca-Cola HBC στην Ιρλανδία, ύψους 209 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η συμφωνία πώλησης του 54% της Entersoft στην Olympia Group και την Imker Capital αντί 129 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε 240 εκατ. ευρώ, εφόσον καρποφορήσει η δημόσια πρόταση που ετοιμάζεται για το υπόλοιπο 46% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πληροφορικής. Σημαντικού ύψους είναι, ακόμα, οι συμφωνίες εξαγοράς των warrants της Aegean, κυριότητας ελληνικού Δημοσίου (85 εκατ. ευρώ), από την ίδια την Aegean, και η τοποθέτηση του 6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (79 εκατ. ευρώ) σε ξένους επενδυτές.

Δύο συμφωνίες εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων

Υπάρχουν, επίσης, δύο συμφωνίες εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων, αξίας κάτω των 10 εκατ. ευρώ η καθεμία, ενώ υπάρχουν άλλες δύο για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί τίμημα.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Συμφωνία εξαγοράς Φ/Β πάρκου από την Quest στην Πέλλα, ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.
  • Συμφωνία εξαγοράς του 71,1% της Αφοί Σίμου από την Intracom Holdings, αντί 4,26 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία, για την οποία δεν ανακοινώθηκε το αντίτιμο, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  • Συμφωνία εξαγοράς της Watt Recycling από τον Ομιλο Ηρακλής.
  • Συμφωνία εξαγοράς του (υπολοίπου) 50% της Ubatt Gmbh στη Γερμανία από τη Sunlight Group.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε εντός της εβδομάδας η εταιρεία συμβούλων PwC, στην Ελλάδα εντός του 2023 είχαν ολοκληρωθεί 116 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνολικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, ο αριθμός των συμφωνιών αυτών είναι ο μεγαλύτερος που ολοκληρώθηκε μέσα σε μία χρονιά στη χώρα μας από το 2008. Επίσης, το ύψος των συναλλαγών των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, είναι το τρίτο μεγαλύτερο από το 2008 και μετά. Το μεγαλύτερο ύψος συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων καταγράφεται το 2022, στα 10,4 δισ. ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο καταγράφεται το 2008, στα 8,7 δισ. ευρώ, και το τρίτο μεγαλύτερο το 2023, στα 5,9 δισ. ευρώ.

Η διαφορά έγκειται στο ότι πέρυσι σημειώθηκαν πάρα πολλές συναλλαγές μικρότερης αξίας η καθεμία απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η PwC, το 2023 ολοκληρώθηκαν έξι συμφωνίες αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ η καθεμία, ενώ το 2022 είχαν γίνει 14 συμφωνίες αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ η καθεμία.

*Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της εφημερίδας «Παραπολιτικά»