Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής και μεταξύ άλλων, εξήγησε τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα συμφωνία στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, διαψεύδοντας παράλληλα την συμφωνία έλευσης 500.000 εργατών από το Πακιστάν.

Αντίθετα, όπως είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, η χώρα μας μελετά το ενδεχόμενο να φέρει «εργατικό δυναμικό, χαμηλής ειδίκευσης, με όρους και κανόνες, γιατί το χρειάζεται η οικονομία μας» από τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και πιθανώς την Ινδία.

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Καιρίδης: Παράδειγμα προς μίμηση για το μεταναστευτικό η Ελλάδα

Δημήτρης Καιρίδης: «Υπάρχουν ειδικές ρήτρες για αποσυμφόρηση των νησιών»

«Πετύχαμε πολλά. Δικαίως πρέπει να αισθανόμαστε ευχαριστημένοι συνολικά για την Ευρώπη. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το 2016, ουσιαστικά επιταχύνθηκε μετά το ’20 και ο στόχος είναι να την κλείσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο που θα πρέπει να επικυρώσει εν τέλει το νέο σύμφωνο πριν τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης δίπλα στην ευθύνη που έχουν τα κράτη πρώτης υποδοχής. Για πρώτη φορά μπαίνει η αλληλεγγύη όλων των υπολοίπων». Ειδικότερα, όπως είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, οι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται αναλογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μην μένουν μόνο στην χώρα πρώτης υποδοχής.

Μιλώντας για την οικονομική εναλλακτική που ζήτησαν ορισμένες χώρες εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι: «Σε περίοδο κρίσης δηλαδή σε περίοδο απότομης αύξησης των ροών, δεν υπάρχει οικονομική εναλλακτική. Είναι υποχρεωμένη η Ουγγαρία, η Πολωνία και υπόλοιπες οι χώρες του Βίσεγκραντ (σ.σ. Τσεχία, Σλοβακία) να συνδράμουν παίρνοντας κόσμο». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη νέα συμφωνία στην ΕΕ ως «κάτι πάρα πολύ μεγάλο που αλλάζει άρδην το σκηνικό της διαχείρισης του προσφυγικού».

Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε τόσο στο χρόνο υποδοχής των μεταναστών στις χώρες υποδοχής που μειώνεται από τα 10 χρόνια στους 18 μήνες, όσο και στο χρόνο αποσυμφόρηση των νησιών. «Μας ενδιέφερε να μην εγκλωβίζονται στα νησιά, στο Ανατολικό Αιγαίο ή στον Έβρο να δημιουργηθεί μια υπερδομή των 30.000 και να νίπτουν τας χείρας τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε. Πλέον, όπως είπε, υπάρχουν ειδικές ρήτρες για αποσυμφόρηση για να μην δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.

«Έχουμε και ρήτρα ενάντια στην εργαλειοποίηση που ήταν ένα θέμα το οποίο βάλαμε εμείς, μετά την εμπειρία του ’20, το οποίο είναι πολύ ψηλά τώρα στην ατζέντα στη Φινλανδία που έχει το πρόβλημα με τη Ρωσία. Θα μπορεί η χώρα να παίρνει έκτακτα μέτρα, να κλείνει σύνορα προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου και να αντιμετωπίσει την κρίση της εργαλειοποίησης που κάνει ένας κακός γείτονας» σημείωσε ακόμη ο Δημήτρης Καιρίδης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει καλά τους όρους της συμφωνίας δίνοντας ωστόσο τα εύσημα στον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι «είναι μεγάλο βήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει πλέον για απελάσεις».

Σχετικά με αυτό δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να φύγουμε από την αφέλεια ή την κουτοπονηριά του δικαιωματισμού και να κάνουμε το διαχωρισμό ότι αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο, για να σώσουμε το σύστημα διεθνούς προστασίας, πρέπει οι επιστρεπτέοι να επιστρέφονται. Και είναι ένα ταμπού για την Αριστερά. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την αυτό το βήμα στην κοινή λογική και προσέρχεται στις δικές μας θέσεις, είναι σημαντικό. Αυτό το πιστώνεται ο Κασσελάκης, μαζί με τις αμυντικές δαπάνες» υποστήριξε ο κ. Καιρίδης.

Σε συζητήσεις με Γεωργία, Μολδαβία και Αρμενία

Κάνοντας ένα σκωπτικό σχόλιο ότι «υπάρχει ο κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει και ο Κασσελάκης» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε και τις αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ του κ. Γεωργιάδη με τον Πακιστανό ομόλογό του σχετικά με την συμφωνία έλευσης 500.000 μεταναστών.

«Υπάρχει ένας ανταγωνισμός από τα δεξιά μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Θεωρώ ότι αυτόν τον ανταγωνισμό θα τον κερδίσει ο Άδωνις, διότι είναι στο γήπεδό του» σχολίασε.

Όσον αφορά το θέμα αυτό καθ’ αυτό ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το Πακιστάν. «Ο υπουργός του Πακιστάν μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε ένα από τα προβλήματα που έχουμε με το Πακιστάν είναι ότι δεν δέχονται πίσω τους επιστρεπτέους διότι όταν είσαι 200 εκατομμύρια και έχεις αυτά τα οικονομικά προβλήματα, θέλεις να τα μοιραστείς, αν μπορείς» είπε αναφέροντας ότι υπήρξε και σχετική διάψευση από το Ισλαμαμπάντ.

Δημήτρης Καιρίδης: «Την απόφαση για τους μετανάστες την παίρνουμε εμείς, όχι οι διακινητές»

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Υπάρχει στα σκαριά συμφωνία με τη Γεωργία, με τη Μολδαβία, ενδεχομένως με την Αρμενία, με την Ινδία, όπου θα πει ο πρωθυπουργός μετά τα Χριστούγεννα για εργασιακή κινητικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας, τώρα που τρέχουμε με το 3%. Η οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και έχουμε αυτές τις πιεστικές ανάγκες, ιδίως στη χαμηλή ειδίκευση, αλλά όχι μόνο, να φέρουμε εργατικό δυναμικό με όρους και κανόνες, συγκεκριμένους αριθμούς, όπως το χρειάζεται η οικονομία μας. Την απόφαση την παίρνουμε εμείς, όχι οι διακινητές» τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ερωτηθείς για την εσωκομματική αντίδραση από τον κ. Σαμαρά στην τροπολογία για το μεταναστευτικό, ο υπουργός  απάντησε ότι: «Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία καταφέρνει και νομοθετεί στο πολύ δύσκολο θέμα του μεταναστευτικού με τα πέντε έκτα της Βουλής. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τα ελληνικά δεδομένα και ακόμη περισσότερο για τα ευρωπαϊκά».

«Εμείς καταφέραμε να φέρουμε όλη την αντιπολίτευση πλην της ακροδεξιάς, σε αυτή τη γραμμή και στείλαμε ένα μήνυμα ότι η μέση οδός, η οδός της λογικής που λέει αυστηρή προστασία των συνόρων από τη μια, αλλά ταυτόχρονα νόμιμοι οδοί μετανάστευσης, όπως τους χρειάζεται η οικονομία μας με όρους και κανόνες, αυτό είναι μια μέση οδός. Είναι μια λογική πολιτική που φέρνει αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καιρίδης.

Δημήτρης Καιρίδης: «Παραλάβαμε χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό»

Μιλώντας για το μεταναστατευτικό δήλωσε ότι το κλίμα πριν από έξι μήνες (υπό το βάρος της τραγωδίας της Πύλου) δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πιθανή ανάληψη από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο της προεδρίας στον Οργανισμό Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας ότι «είναι μια επιτυχία που αντανακλά συνολικά στην κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας».

Αναφορικά με την στάση στελεχών της ΝΔ που αντέδρασαν στην τροπολογία για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι «οι ενστάσεις είναι απολύτως θεμιτές και απολύτως δικαιολογημένες σε μια κοινωνία τραυματισμένη από την εμπειρία του 2015-’19, από το τραύμα και την τραγωδία της κακοδιαχείρισης του μεταναστευτικού την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην κυβέρνηση παρέλαβαν χάος και στα νησιά υπάρχει η αγωνία για να μην επιστρέψουμε το ’15 με τις 800.000 παράνομες αφίξεις κάνοντας λόγο για μια «πολύ περιοριστική ρύθμιση».

«Μισό εκατ. άνθρωποι σώθηκαν από το Λιμενικό» λέει ο Δημήτρης Καιρίδης

Απαντώντας στις καταγγελίες για το ρόλο του λιμενικού και τις επαναπροωθήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε εμφατικά ότι «το ελληνικό λιμενικό σώζει ζωές. Αυτή είναι η πρακτικότητα, η οποία δεν γράφεται στις εφημερίδες ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι σώθηκαν από το Λιμενικό».

Τέλος, ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «ο κεντροαριστερός Ευρωπαίος ψηφοφόρος δεν θέλει αυτό το χάος στα σύνορα. Δεν θέλει το παράνομο. Θέλει μια ευταξία και μια κατάσταση την οποία φέρνουμε εμείς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό σήμερα η μικρή Ελλάδα στην πιο δύσκολη γωνιά της Ευρώπης, έχουμε το μακρύτερο θαλάσσιο σύνορο με έναν δύσκολο γείτονα που είναι πάνω από χίλια μίλια».

Πηγή: ΕΡΤ