Την Παρασκευή ψηφίζεται η τροπολογία για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης κατά 500 ευρώ από το νέο ακαδημαϊκό έτος, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
Πρόκειται για το στεγαστικό επίδομα που δίνεται σε φοιτητές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εφόσον σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, το οποίο θα δοθεί προσαυξημένο κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από Σεπτέμβριο του 2024.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlriloc0hk9)


Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 4 ταχυτήτων

Με την τροπολογία ορίζεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όλων των φοιτητών των δημόσιων ΑΕΙ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στα 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, αν ο δικαιούχος συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοκία το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ.

Για ΑΕΙ εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το επίδομα των 1500 ευρώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση της συγκατοίκησης εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης φτάνει στις 2.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία ορίζονται 3 διαφορετικά ποσά επιδόματας για 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών. 
  • Στα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για όσους συγκατοικούν, δηλαδή ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
  • Στα 2.000 ευρώ από 1.500 σήμερα ως επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση, για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, εκτός μονίμου κατοικίας τους.
  • Στα 2.000 ευρώ (ίδιο με φέτος) για όσους ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.
  • 1.500 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.
Το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος εκτιμάται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση των φοιτητών και των οικογενειών τους καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των εξόδων για τη στέγαση των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φοιτητής για να λάβει το επίδομα πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.


Τα εισοδηματικά κριτήρια

Για τη χορήγηση το επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους:
  • Για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
  • Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.


Το κείμενο της τροπολογίας για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής

Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ‘Έλληνες πολίτες η πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ.

Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δυο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δευτέρου πτυχίου.

Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται με τους ιδίους ορούς και στους καταρτιζόμενους των δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το επίδομα του πρώτου εδάφιου ορίζεται στο ποσό των δυο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής η της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής η της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δυο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπουργών καθορίζονται η αναπροσαρμογή του στεγαστικού επιδόματος, τα ακαδημαϊκά έτη της καταβολής, η διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος, ο χρόνος πληρωμής του, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η αρχή η οι Φορείς ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή η σοί Φορείς πληρωμής αυτού, ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό Θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Στην περίπτωση δικαιούχων που Φοιτούν σε Φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Α.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, Α.Ε.Α.) η εκκαθάριση των αιτήσεων αυτών, καθώς και η ενταλματοποιηση της δαπάνης πραγματοποιείται από τους Φορείς αυτούς.

Από τους ιδίους Φορείς πραγματοποιείται η εκκαθάριση και ενταλματοποιηση της δαπάνης για όσες αιτήσεις δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με την επιφύλαξη των ισχυουσών Περί παραγραφής διατάξεων και με τους ορούς και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης του δικαιούχου.

Για την εκκαθάριση και την ενταλματοποιηση της δαπάνης οι ανωτέρω Φορείς επιχορηγούνται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι οποίες μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό τους σε διακριτό κωδικό αριθμό.

Υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν σε δικαιούχους Φοιτητές των Σχολών των Υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνονται από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων αυτών.

Ειδικά, για το έτος 2017 η κάλυψη των δαπανών αυτών από τα ως άνω Υπουργεία, Θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά πίστωσης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνάς και Θρησκευμάτων.