«Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε ορμητήριο εγκληματικότητας και τώρα αποδίδεται στους φοιτητές», δήλωσε στα στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο η υπουργός Παιδείας. Νίκη Κεραμέως.

Τόνισε πως τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν εκεί που ανήκουν σε καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές, ενώ υπογράμμισε  πως η αστυνομία έχει κάνει πολλές επεμβάσεις σε χώρους ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλά για όργιο αυταρχισμού, επειδή η αστυνομία εξάρθρωσε συμμορίες στην Πολυτεχνειούπολη, αναφέροντας πως είναι υπό εξέταση η ανακαίνιση όλων των φοιτητικών εστιών.

Είπε πως έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, ενώ γνωστοποίησε πως έχει ξεκινήσει προσπάθεια τα ελληνικά πανεπιστήμια να ενταχθούν στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

Για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα τόνισε πως από φέτος και αναδρομικά αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.

Τέλος, υπογράμμισε πως με ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής ελλήνων φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ουκρανίας σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες: Σημαντικό είναι ότι όλα αυτά βγαίνουν στο φως επί της κυβέρνησης μας με την κυβέρνησή μας. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ οι εστίες αυτές ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας τώρα αποδίδονται στους φοιτητές. Εδώ και τρία χρόνια είναι μεθοδικές οι προσπάθειες, βήμα –βήμα για να αποδοθεί συνολικά το ακαδημαϊκό περιβάλλον στα πανεπιστήμια, στους καθηγητές, στους ερευνητές . Σας θυμίζω ότι αν μπόρεσε να γίνει αυτή η επέμβαση προχθές έγινε χάρη στη διάταξη του ασύλου που πέρασε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη τον Αύγουστο του ’19. Ήταν το πρώτο βήμα χάρη στο οποίο έχει καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία και έχει κάνει πολλές εξαιρετικές επεμβάσεις προκειμένου να βάλει τέλος στη βία και την ανομία. Σας θυμίζω ότι πριν λίγους μήνες συζητούσαμε για το Βιολογικό στο ΑΠΘ με το θέμα της βιβλιοθήκης, ήταν στην επικαιρότητα τότε γιατί η κυβέρνηση αυτή σε εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου έβαλε τέλος σε μια κατάληψη που διαρκούσε 34 χρόνια και στη θέση αυτής χτίζεται μια περίφημη βιβλιοθήκη.

Με την κατάργηση του ασύλου, με δεκάδες παρεμβάσεις που έχουνε βάλει τέλος σε δεκάδες καταλήψεις, με σχέδια ασφαλείας για πρώτη φορά σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, με την ελεγχόμενη είσοδο που έχει αρχίσει και εφαρμόζεται, με επεμβάσεις όπως η προχθεσινή βλέπετε ότι σιγά-σιγά γίνεται αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει πάρα πολλά χρόνια τώρα.

Για την επέμβαση της Αστυνομίας: Είναι πάρα πολύ σοβαρές και αξιόποινες πράξεις και για αυτό το λόγο επενέβη η Αστυνομία αλλά δεν είναι η πρώτη επέμβαση, είναι η πολλοστή επέμβαση που γίνεται σε χώρους βίας και ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Άρα η Ελληνική Αστυνομία έχει κινηθεί πάρα πολύ μεθοδικά εδώ και τρία χρόνια, τις πιο πολλές φορές αθόρυβα χωρίς αυτό να βγαίνει στα ΜΜΕ και με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει μεθοδικά, βήμα –βήμα, και έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται για να κάνει αυτές τις επεμβάσεις. Προφανώς χρειάζονται χρόνο για να οργανωθούνε αλλά τρία χρόνια τώρα αυτό το πράγμα κάνει η Ελληνική Αστυνομία. Είναι πάρα πολλές οι επεμβάσεις, έχει μπει τέλος σε δεκάδες καταλήψεις και αυτό έχει γίνει επί ημερών Κυρ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου για τις επεμβάσεις τις Αστυνομίας στη φοιτητική εστία: «Όργιο αυταρχισμού» το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία μπήκε με μια εξαιρετική επιτυχημένη επέμβαση και εξάρθρωσε συμμορίες, ναρκωτικά, όπλα και τόσες άλλες αξιόποινες πράξεις και αυτή την πράξη που θα έπρεπε όλοι να λέμε «μπράβο, προχωράμε μπροστά» η αξιωματική αντιπολίτευση την χαρακτηρίζει «όργιο αυταρχισμού». Είναι πολύ σημαντικό για να ξέρουμε τι πρεσβεύει ο ένας και τι πρεσβεύει ο άλλος, πόσο μάλλον όταν η εστία επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας και τώρα αποδίδεται στους φοιτητές. Πρέπει να σας πω ότι είναι υπό εξέταση ένα σχέδιο για πλήρη ανακαίνιση όλων των φοιτητικών εστιών, για να γίνουν εξαιρετικές φοιτητικές εστίες στην κατεύθυνση που είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε 8.150 νέες κλίνες, νέες φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια και σε αυτό το πλαίσιο έχει κατατεθεί και ένα σχέδιο για την πλήρη ανακαίνιση όλων των εστιών στην συγκεκριμένη πανεπιστημιούπολη.

Δρομολογούνται νέες φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Στην Κρήτη, στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Δυτική Μακεδονία και στη Δυτική Αττική.8.150 κλίνες μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σας θυμίζω ότι τα ΣΔΙΤ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαγορευμένα γιατίι μέσα στο ΣΔΙΤ υπάρχει το «ιδιωτικό» και θυμόσαστε ότι δεν αξιοποιούσε τότε η κυβέρνηση αυτό το πάρα πολύ πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να ενισχύσουμε υποδομές της χώρας. Εμείς το αξιοποιούμε και το αξιοποιούμε για σχολεία, για πανεπιστημιακούς χώρους και για πάρα πολλά άλλα έργα.

Αναφορικά με τους διορισμούς καθηγητών στα σχολεία: Φέτος τα σχολεία μας έχουν τους περισσότερους εκπαιδευτικούς από όλα τα τελευταία χρόνια. Ολοκληρώθηκαν 25 χιλιάδες διορισμοί μέσα στο καλοκαίρι, όλοι αυτοί προσελήφθησαν πριν το πρώτο κουδούνι μαζί με 32 χιλιάδες αναπληρωτές . Τα σχολεία μας ξεκίνησαν ίσως καλύτερα από όλες τις προηγούμενες χρονιές με 26 εκατομμύρια βιβλία στη θέση τους επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεκίνησαν τα σχολεία και όπως προβλέπεται υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικό που καταθέτουν άδειες αφού ξεκίνησαν τα σχολεία είτε για εγκυμοσύνες είτε για λόγους υγείας όπως προβλέπεται για αυτό το λόγο καλύφθηκαν και αυτά τα κενά μέσα από 7.500 επιπλέον προσλήψεις για ανάγκες που παρουσιάστηκαν στα σχολεία.

Αναφορικά με τη συνεργασία με 30 αμερικανικά πανεπιστήμια: Έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, εξαιρετικούς καθηγητές και φοιτητές αυτό που δεν έχουμε και θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά είναι η θέση που ανήκει δικαιωματικά στα πανεπιστήμιά μας στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Για αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδω και τρία χρόνια για να βάλουμε πιο δυναμικά τα πανεπιστήμια μας στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες οι δικοί μας φοιτητές, οι δικοί μας καθηγητές, οι δικοί μας ερευνητές. Έχουμε ξεκινήσει με τρείς τρόπους, έχουμε απελευθερώσει πλήρως όλες τις δυνατότητες δηλαδή μπορούν τα πανεπιστήμια να συνάπτουν διπλά προγράμματα σπουδών με άλλα πανεπιστήμια, κοινά προγράμματα σπουδών, καλοκαιρινά προγράμματα, ανταλλαγές καθηγητών, φοιτητών, ερευνητών. Κοινά ερευνητικά ινστιτούτα. Το πρώτο που εχουμε κάνει ειναι ότι έχουμε δώσει πλήρη ελευθερία και ευελιξία σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο. Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε δώσει χρήματα, έχουμε βγάλει για παράδειγμα μια πρόσκληση ΕΣΠΑ 20 εκατομμυρίων € για αγγλόφωνα προγράμματα. Ξέρετε πόσα κατατέθηκαν από τα δικά μας πανεπιστήμια; 208. Η χώρα μας έχει πλέον δύο αγγλόφωνες ιατρικές, η πρώτη ξεκίνησε πέρυσι στο ΑΠΘ, 60 προσφερόμενες θέσεις πάνω από 1.000 οι ενδιαφερόμενοι. Η δεύτερη ξεκίνησε φέτος στην Ιατρική Αθηνών, αγγλόφωνη ιατρική για ξένους φοιτητές για 40 προσφερόμενες θέσεις πάνω από 1.400 οι ενδιαφερόμενοι. Και έρχονται 30 αμερικανικά πανεπιστήμια το Νοέμβριο, πανεπιστήμια όπως το Yale, Harvard και άλλα έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να συνάψουν νέες συνεργασίες με τα δικά μας πανεπιστήμια. Για παράδειγμα έχει ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου και του Columbia αυτό σημαίνει για τους φοιτητές μας ότι μπορεί να έχουν εισαχθεί Εθνικό Μετσόβιο, μπορούν να τελειώσουν το πτυχίο τους στα 4 χρόνια και μετά να πάνε για έναν επιπλέον χρόνο στο Columbia της Αμερικής και να πάρουν δύο πτυχία. Να τελειώσουν δηλαδή με δύο πτυχία, ένα από το Μετσόβιο και ένα από το Columbia της Αμερικής. Είναι νέες δυνατότητες για την πανεπιστημιακή κοινότητα, πολύ σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας.

Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αμερικανικών πανεπιστημίων στα 100 χρόνια που λειτουργεί ο οργανισμός Institute of International Education στη Νέα Υόρκη και συντονίζει αυτή την προσπάθεια. Στα 100 χρόνια ποτέ ξανά δεν έχουν πάει τόσα πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια μαζί σε τρίτη χώρα. Η χώρα μας δηλαδή είναι αυτή η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αμερικανικών πανεπιστημίων και αυτό δεν είναι τυχαίο, αυτό γίνεται γιατί είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στα δικά μας πανεπιστήμια, στους δικούς μας καθηγητές, στους δικούς μας ερευνητές, στους δικούς μας φοιτητές.

Αναφορικά με το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα: Έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, από τα 1.000 € αυξάνεται από φέτος και αναδρομικά στα 1.500 και αν κάποιος συγκατοικεί με έναν άλλο φοιτητή από τα 1.000€ στα 2.000€. Αυτή η ρύθμιση εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αλλά είχαμε και μια επιπλέον έκπληξη με την έννοια ότι προβλέψαμε την αναδρομική εφαρμογή του και για το περσινό ακαδημαϊκό έτος. Κάθε Φθινόπωρο πληρώνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για την προηγούμενη χρονιά και έχουμε φροντίσει ούτως ώστε αυτά τα νέα ευεργετικά μέτρα να εφαρμοστούν και για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. Άρα το στεγαστικό φοιτητικό που θα πληρωθεί τώρα για την περσινή χρονιά θα είναι το αυξημένο κατά 50 ή 100% φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Επίσης να θυμίσω ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο της Θράκης έχουμε διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια για να μπορεί κάποιος να πάρει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. από εκεί που είναι έως 30 χιλιάδες € εισόδημα σε αυτές τις περιοχές έχει αυξηθεί στα 40 χιλιαδες ευρώ. άλλη μια κίνηση να στηρίξουμε τη φοιτητική στέγη και να στηρίξουμε και τα τρία αυτά πανεπιστήμια.

Αναφορικά με την τροπολογία για τις μεταγραφές φοιτητών από Ουκρανία: Έχει ήδη γίνει. Περάσαμε μια ρύθμιση την περασμένη εβδομάδα που προβλέπει ότι δεδομένων των έκτακτων συνθηκών στην εμπόλεμη Ουκρανία κατ’ εξαίρεση προβλέπουμε τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών ελλήνων που είναι σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας να μπορούν να μετεγγραφούν μια φορά σε πανεπιστήμιο της Ελλάδος το οποίο είναι συναφές.

Αναφορικά με τα voucher για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού: Η κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά οριζοντίως ένα voucher δηλαδή μια ενίσχυση σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού. Στους εκπαιδευτικούς αυτή η παροχή ήταν οριζόντια και η απορρόφηση άγγιξε το 97% όμως επειδή είχαμε αιτήματα και από το υπολειπόμενο 3% για να δώσουμε μια παράταση στη δυνατότητα εξαργύρωσης αυτών των voucher θα δοθεί μια παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να μπορέσουνε όλοι οι εκπαιδευτικοί να εξαργυρώσουν αυτή την πολύ σημαντική ενίσχυση.