Κοµφούζιο επικρατεί µε τους υπολογισµούς του ΕΦΚΑ για τους επαγγελµατίες και αγρότες που µένουν εκτός ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, 600.000 έχουν ακόµα αρρύθµιστες οφειλές, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες µε ρυθµισµένα χρέη εµφανίζονται ανασφάλιστοι στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ και, ενώ γίνονται δεκτοί από τους ιατρούς, δεν µπορούν να προχωρήσουν σε εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα ή να πληρωθούν δαπάνες υγείας.

Από 1η Μαρτίου

Το θέµα προέκυψε την περασµένη Παρασκευή, πρώτη µέρα εφαρµογής του µέτρου της ρύθµισης χρεών για την ασφαλιστική ικανότητα, µε αποτέλεσµα κάποιες χιλιάδες ασφαλισµένοι που βρέθηκαν σε γιατρούς να µην έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης ή εξετάσεων σε ιδιωτικά συµβεβληµένα κέντρα. Σύµφωνα µε πληροφορίες το πρόβληµα µπορεί να εντοπίζεται:

  • Στο γεγονός ότι πολλοί ρύθµισαν οφειλές, αλλά αυτό δεν έχει εµφανιστεί στο κεντρικό σύστηµα, το οποίο χρειάζεται αρκετές µέρες προκειµένου να ενηµερωθεί. Ιδιαίτερα αν έχουν µεταφερθεί παλιά χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
  • Στο γεγονός ότι µπορεί και από κάποια λάθη στο λογισµικό να βγήκαν εκτός πραγµατικοί δικαιούχοι.
  • Εκτός βρέθηκαν και άνεργοι των οποίων έχει τελειώσει το επίδοµα και κανονικά θα έπρεπε επί ένα τρίµηνο να έχουν ακόµα ασφαλιστική ενηµερότητα.
Η διοίκηση του οργανισµού εξέδωσε ανακοίνωση για τις περιπτώσεις αυτές, σύµφωνα µε την οποία «στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των ασφαλισµένων που πρέπει να επισκεφθούν διά ζώσης την Τοπική ∆ιεύθυνση του φορέα για να ρυθµίσουν το ζήτηµα της ασφαλιστικής τους ικανότητας, επισηµαίνονται τα εξής:

  • Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς ραντεβού.
  • Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές ∆ιευθύνσεις ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, για την ενηµέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο».
Σύµφωνα µε τα τελευταία, µη επικαιροποιηµένα στοιχεία, την τελευταία εβδοµάδα µπήκαν σε ρυθµίσεις 15.800 ασφαλισµένοι, ωστόσο παραµένουν ξεκρέµαστοι ασφαλιστικά 180.000 µε χρέη από 500-2.000 ευρώ και 420.000 µε χρέη από 3.000-15.000 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, επανέλαβε ότι «κανείς συµπολίτης µας δεν µένει χωρίς ιατροφαρµακευτική κάλυψη. Όλοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο δηµόσιο σύστηµα υγείας και θα δικαιούνται νοσηλευτική και ιατροφαρµακευτική περίθαλψη». Ειδική εξαίρεση προβλέπεται µόνο για τους ανασφάλιστους πολίτες µε αναπηρία και τα παιδιά ανασφάλιστων, καθώς και για τους οφειλέτες που έχουν πληγεί από θεοµηνίες. Έτσι, κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 1/3/2024 µέχρι 28/2/2025 θα έχουν οι εξής:

  • Ασφαλισµένοι του ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελµατική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές, καθώς και οι άνεργοι των περιοχών αυτών.
  • Οι εργοδότες και ασφαλισµένοι µε επαγγελµατική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στην Περιφέρεια Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και οι εγγεγραµµένοι στα µητρώα ΕΦΚΑ άµεσα ασφαλισµένοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
  • Οι εργαζόµενοι στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, στη Ζώνη Περάµατος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ποιοι εξαιρούνται

Για ΑµεΑ και παιδιά έως 18 ετών που είναι έµµεσα µέλη εξαρτώµενα από άµεσα µέλη-οφειλέτες µε χρέη στον ΕΦΚΑ, ισχύει απόφαση του υπουργείου Υγείας που έχει
υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2022, σύµφωνα µε την οποία διατηρούν το δικαίωµα να τους συνταγογραφούνται φάρµακα, να πραγµατοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός ιατρών ΕΣΥ, οι εξής κατηγορίες πολιτών:

  • Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.
  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς µε νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισµό, σύνδροµο Down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη µε ψυχωσικά συµπτώµατα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασµένοι που λαµβάνουν εξωιδρυµατικό επίδοµα µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιηµένη αναπηρία στα ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
  • Οι ανασφάλιστοι µε παθήσεις που βάσει καταλόγου έχουν µηδενική συµµετοχή ή έως 10% στα φάρµακα που λαµβάνουν (χρονίως πάσχοντες).
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή