«Ομάδες κρούσης» με στόχο να επισπευστεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων στις 30 μέρες από δύο μήνες, που είναι σήμερα, συστήνουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Η υπάρχουσα ομάδα κλιμακίων διευρύνεται αριθμητικά, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα χρονοβόρες διαδικασίες όπως η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης (παλιά έτη), ο έλεγχος καταβολής, η αναγνώριση και διαπίστωση των χρόνων ασφάλισης κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, συστήνονται κλιμάκια απονομής συντάξεων, συντονισμού εργασιών για τον έλεγχο καταβολής εισφορών, κλιμάκια υποστήριξης και σύστασης-λειτουργίας των κλιμακίων, καθώς και περιφερειακά κλιμάκια συντονισμού.

Οι υπάλληλοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως αύριο, που λήγει η προθεσμία, θα μπορούν να εργάζονται και εκτός ωραρίου ή από το σπίτι τους, και θα λαμβάνουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του μισθού τους, (πέρυσι έφταναν τα 400 ευρώ τον μήνα), ανάλογες με την παραγωγή έκδοσης και τον χρόνο συντόμευσης. Για φέτος αναμένεται να οριστούν νέες αυξημένες αποδοχές από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

*Διαβάστε εδώ: Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση 5% από 1η Απριλίου - Η διαβούλευση και το χρονοδιάγραμμα

Η «επιστράτευση» εξειδικευμένων υπαλλήλων κρίνεται σκόπιμη ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα βαρίδια που καθυστερούν την έκδοση συντάξεων όπως: Συντάξεις σε περισσότερα του ενός ταμεία, ιδιαίτερα αν έχουν χρόνο πριν από το 1999, οπότε χρειάζεται ηλεκτρονική καταμέτρηση και ανακεφαλαίωση των ενσήμων. Επικουρικές συντάξεις, επίσης σε περισσότερα από ένα ταμείο.
Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι σε προγενέστερο χρόνο.

Το Κλιμάκιο Διοίκησης Έργου, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των κλιμακίων, συντάσσει μηνιαίες εκθέσεις προόδου για την αποτίμηση του έργου κάθε κλιμακίου, λαμβάνοντας υπόψη τις μηνιαίες αναφορές προόδου του έργου που αποστέλλονται από τα Περιφερειακά Κλιμάκια Συντονισμού, καθώς και έκθεση για τη συνολική αποτίμηση του έργου στο τέλος του 2024. Διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα επαναπροσδιορισμού των στόχων, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που αντλούνται από τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και από τη μηχανογραφική εφαρμογή Καταχώρισης Απόδοσης Κλιμακίων.


Αυτοματοποιημένα

Να σημειωθεί ότι οι συντάξεις που αφορούν αποκλειστικά το Δημόσιο εκδίδονται πλέον από τον ΕΦΚΑ αυτοματοποιημένα, με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής κατάστασης (e-ΔΑΥΚ).

Η νέα ενημερωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία του ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, στην πράξη, εισάγει την ταχύτητα αλλά και την ακρίβεια, που είναι ζητούμενο, στις πληροφορίες για τον χρόνο ασφάλισης και τις αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου.


Ειδικά μισθολόγια

Στόχος είναι τουλάχιστον επτά στις δέκα νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον δημόσιο τομέα να διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως το e-ΔΑΥΚ θα αποτελέσει το κλειδί και για να υπολογίζεται ταχύτερα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι εφικτή η εφαρμογή του ΔΑΥΚ και στα ειδικά μισθολόγια. Στα προβληματικά σημεία εξακολουθούν να συγκαταλέγονται σήμερα οι περίπου 20.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI. Βάσει του σχεδιασμού, τόσο η απονομή των διεθνών αυτών συντάξεων όσο και η διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα θα γίνει ταχύτερη και ευκολότερη. Να σημειωθεί ότι το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, των χωρών του ΕΟΧ, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/01/2024