To τετ α τετ πολίτη και Εφορίας πλησιάζει, γεγονός στο οποίο πρέπει να δώσουν προσοχή οι φορολογούµενοι.

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις έχουν πολλά σηµεία που θα πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι.

*Διαβάστε εδώ: Voucher για POS: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όµως, περίπου 1.000.000 µισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήµατα από άλλες πηγές, δηλαδή ακίνητα, κινητές αξίες, επιχειρήσεις, θα έχουν κατά το υπουργείο Οικονοµικών στη διάθεσή τους έτοιµες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος για το φορολογικό έτος 2023.

Τα βασικά σηµεία που θα πρέπει ωστόσο να έχουν κατά νου οι φορολογούµενοι είναι τα εξής:

1. Το υπουργείο Οικονοµικών επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούµενοι έχουν µεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

2. Αν δεν απαιτούνται αλλαγές ή αν ο πολίτης αµελήσει να υποβάλει τη δήλωση στα χρονικά όρια που λέει ο νόµος, η δήλωση θα υποβάλλεται αυτόµατα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

3. Στις νέες δηλώσεις θα υπάρχουν προσυµπληρωµένα εισοδήµατα από ακίνητα και συµµετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

4. Οι κωδικοί του εντύπου Ε2, στο οποίο οι φορολογούµενοι εµφανίζουν τα εισοδήµατα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρηµένα ακίνητα, θα είναι συµπληρωµένοι.

5. Εργοδότες, δηµόσιοι φορείς και τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν έως το τέλος του µήνα τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές και τα πάσης φύσεως εισοδήµατα που απέκτησαν την περασµένη χρονιά εκατοµµύρια φορολογούµενοι.

6. Σε 1 εκατοµµύριο φορολογούµενους, που δεν είχαν καµία µεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, οι δηλώσεις θα είναι προσυµπληρωµένες και θα σταλούν αυτόµατα από το σύστηµα.

7. Το ΤΑΧΙS θα δέχεται δηλώσεις πολύ σύντοµα.

8. Η αποπληρωµή του φόρου εισοδήµατος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες µηνιαίες δόσεις, µε την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

9. Στο έντυπο Ε2 προστέθηκαν οι εξής κωδικοί:
- Αναδροµικά µερισµατούχων Μετοχικών Ταµείων και Ειδικών Κλάδων Οικονοµικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής.
- Αποζηµίωση µελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αµοιβές από την Εθνική Σχολή ∆ικαστικών Λειτουργών, αµοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών.
- Και αναδροµικά αξιωµατικών πληρώµατος πλοίων - ΕΛΚΕΘΕ κ.λπ.


Πού χρειάζεται προσοχή

Τα σηµεία που θα πρέπει να προσέξουν φέτος όλοι οι φορολογούµενοι στη συµπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2023 είναι τα εξής:

Προσυµπληρωµένα στοιχεία. Αφορούν µισθωτούς, συνταξιούχους και θα περιλαµβάνουν προστατευόµενα τέκνα, εισοδήµατα από µισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, παρακρατηθέντες φόρους, κατοικίες, περιουσία, δίδακτρα, δαπάνες αποπληρωµής δανείων και πιστωτικών καρτών, δάνεια, αυτοτελώς φορολογούµενα εισοδήµατα, αµοιβές έξοδα για ανακαινίσεις κτιρίων.

Έλεγχος στοιχείων. Οι πολίτες θα µπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και µε ένα «κλικ» να την επιβεβαιώσουν.

∆ιόρθωση στοιχείων. Σε περίπτωση λάθους, ο φορολογούµενος θα µπορεί να καταθέσει τροποποιητική δήλωση χωρίς κανένα πρόβληµα. Οσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους µέχρι την προθεσµία υποβολής, αυτές θα υποβάλλονται αυτόµατα λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσµίας.

Συνταξιούχοι. Προσοχή σε όσους είναι άνω των 65 ετών, γεννηθέντες έως 31.12.1958. Αυτοί οι συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωσης (µείωσης) 30% στα ποσά των τεκµηρίων διαβίωσης για τα σπίτια, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.

Μισθοί. Καταγράφεται το άθροισµα όλων των ετήσιων καθαρών ποσών φορολογητέων αποδοχών του προηγούµενου έτους, όπως γίνεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Φόροι που παρακρατήθηκαν. Θα αναγράφονται τα ποσά των φόρων που κατεβλήθησαν από τις καθαρές αποδοχές του προηγούµενου έτους.

Τόκοι. Θα αναγράφεται το άθροισµα από τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν το 2023 στους λογαριασµούς καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες. Επίσης, θα φαίνεται το άθροισµα 15% του φόρου που παρακρατήθηκε επί των τόκων των καταθέσεων.

Κατοικίες - περιουσία. Θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούµενου και της συζύγου του ή και άλλου προσώπου. Αν τα στοιχεία είναι λάθος, οι πολίτες µπορούν να τα διορθώνουν και να τα τροποποιούν. Θα είναι επίσης συµπληρωµένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχε στην κατοχή του ο φορολογούµενος το 2023.

∆ίδακτρα. Θα δείτε όσα ποσά πληρώσατε το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Είναι όσα παρέδωσαν στην ΑΑ∆Ε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

∆άνεια - κάρτες. Θα υπάρχουν όλα τα ποσά που κατεβλήθησαν το 2023 για την αποπληρωµή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και τα οποία εστάλησαν από τις τράπεζες στην ΑΑ∆Ε.

Αγορές. Κάθε αγορά αλλά και τα ποσά που κατέβαλε το 2023 ο φορολογούµενος για την εξόφληση, µέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή καρτών πληρωµών για αγορές, αγαθών και παροχής υπηρεσιών, πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 20%-30% του ετήσιου ατοµικού εισοδήµατος. Επίσης αµοιβές σε 24 κατηγορίες επιτηδευµατιών, οι οποίες αφαιρούνται σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδηµα και µέχρι ποσού 5.000 ευρώ, που δίνουν ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ, όπως και δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών, που εκπίπτουν από τον φόρο έως 1.600.

Αφορολόγητο τέκνων. Για κάθε µισθωτό και συνταξιούχο ισχύει πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήµατος 368 ευρώ για το 1ο εξαρτώµενο τέκνο και 1.000 ευρώ για κάθε ένα από το δεύτερο και τα επόµενα.

Τεκµήρια. Αναγράφονται ποσά που καλύπτουν τεκµήρια, όπως ποσά στεγαστικών, καταναλωτικών και προσωπικών δανείων του 2023, δάνεια, εισοδήµατα που φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται από φόρο, όπως είναι επιδόµατα τέκνων, µισθοί, συντάξεις αναπήρων, τόκοι οµολόγων ή εντόκων γραµµατίων κ.λπ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής