Ελέγχους στους πρώτους 800 φορολογουμένους που εμφάνιζαν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και ξόδευαν έως και 300.000 ευρώ ξεκινάει η ΑΑΔΕ μετά τη μεγάλη διασταύρωση 3.800.000 ΑΦΜ με κριτήριο το χαμηλό οικονομικό προφίλ. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που το προηγούμενο διάστημα είχαν περάσει από την εφορία, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις υψηλές δαπάνες διαβίωσης, καθώς ήταν πολλαπλάσιες των εισοδημάτων που δήλωναν (έως και 30 φορές πάνω), δεν κατάφεραν να πείσουν τις φορολογικές Αρχές, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων που θα γίνουν σε βάθος πενταετίας.

Φοροδιαφυγή: Η πρώτη λίστα με τους 800 υπόπτους

Η πρώτη λίστα με τους 800 υπόπτους για φοροδιαφυγή συντάχθηκε με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο σε 3.800.000 φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία. Πλέον, όλα τα στοιχεία για το κόστος διαβίωσης καταγράφονται ηλεκτρονικά, ακόμα δηλαδή και οι κινήσεις που γίνονται μέσα από ηλεκτρονικά πορτοφόλια και ψηφιακά μέσα πληρωμής, όπως Paypal κ.λπ., γεγονός που επιτρέπει στην ΑΑΔΕ με τα νέα εργαλεία που διαθέτει να συλλαμβάνει αυτούς που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν:

► Πληρωμές μέσω καρτών.
► Τόκους καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους.
► Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες.
► Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ.
► Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής.
► Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
► Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
► Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
► Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτες διαφορές

Από τους ελέγχους προέκυψαν 80.000.000 δεδομένα και πληροφορίες, τα οποία πέρασαν από ειδικό φίλτρο και σε πρώτη φάση εντοπίσθηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα εισοδήματα και τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ σε 20.000 από αυτούς η «ψαλίδα» ξεπερνά τις 30.000, 50.000, ακόμα και τις 200.000 ευρώ. Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι όσοι εντοπίσθηκαν με σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών δεν θεωρούνται ντε φάκτο φοροφυγάδες, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων.

Πάντως, μόνο λίγοι δεν είναι οι φορολογούμενοι που πιάνονται κάθε χρόνο στα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις πισίνες, τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, τις οικιακές βοηθούς κ.ά. και φορολογούνται για παραπάνω εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 1.740.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το επιπλέον ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ, όταν οι συγκεκριμένοι δήλωσαν μόλις τα μισά (3,07 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για 9 δισ. ευρώ.

Ανά πηγή εισοδήματος, έξτρα φόρο πλήρωσαν 571.088 μισθωτοί, 542.463 συνταξιούχοι, 389.133 εισοδηματίες, 146.292 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και 99.958 αγρότες, ενώ ανά περιοχή πρώτη στην κατάταξη ήταν η Αττική με 564.434 φορολογούμενους και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 312.755.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»