Οδηγό με λύσεις για τα ψιλά γράμματα της υπουργικής απόφασης για τους ιδιοκτήτες που χάνουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ μολονότι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, απαντώντας σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, πολυκατοικίες με ένα μόνο συμβόλαιο, «υποασφαλισμένους» βοηθητικούς χώρους, αλλά και όπου δεν υπάρχει κάλυψης ζημιάς για πλημμύρα.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου προκειμένου να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν ή να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Με αυτή τη διαδικασία θα προχωρήσει και η αίτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ 2024 έως 10%, ανάλογα με τον χρόνο που ασφάλισαν τα ακίνητά τους μέσα στο 2023.

ΕΝΦΙΑ: Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες

1. Ποιες οι προϋποθέσεις για την έκπτωση:

■ Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

■ Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας έναν σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ/τ.μ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

2. Πότε δίνεται ολόκληρη η έκπτωση:

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες, θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Παράδειγμα: Ακίνητο το οποίο προσθέτει σε υφιστάμενο συμβόλαιο πυρός τους κινδύνους πλημμύρας και σεισμού την 1/7/2024 θα δικαιούται το μισό της έκπτωσης 10% (έξι μήνες) στον ΕΝΦΙΑ του έτους αναφοράς.

3. Δήλωση συνιδιοκτητών:

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπόλοιπων συνιδιοκτητών αν υπάρχουν. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE, αλλά και στο e-mail που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν και αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

4. Λύσεις σε ειδικά προβλήματα:

■ Δεν παρουσιάζεται το συμβόλαιό μου/δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις στο συμβόλαιό μου/τα στοιχεία αναφέρονται λανθασμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Πάντως πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν στείλει τις καταστάσεις τους στην ΑΑΔΕ, ενώ άλλες δεν τις έχουν στείλει ολοκληρωμένες ή δεν ανέφεραν κρίσιμες καλύψεις για τη λήψη της έκπτωσης.

■ Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα, όπως προαναφέρθηκε. Έστω, πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα που έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο, το οποίο καλύπτει όλες τις κατοικίες. Θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»