Στο υπουργείο Οικονομικών είναι όλα έτοιμα ώστε η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ από το επόμενο έτος να γίνεται σε 12 δόσεις. Η επέκταση της χρονικής προθεσμίας κατά έναν μήνα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα θα βοηθήσει σημαντικά τους φορολογούμενους, αφού θα απλωθεί χρονικά η πληρωμή και οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών θα γίνουν περισσότερο ευέλικτοι. Άλλωστε ήταν πολλά τα αιτήματα των φορολογουμένων να έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ποσών του ΕΝΦΙΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μιλώντας στην «Α», ο φοροτεχνικός-οικονομολόγος Γιώργος Χριστόπουλος δήλωσε ότι «όλα λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες στον μέγιστο βαθμό».

Εξόφληση ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις: Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει ότι «από φέτος ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που είναι ασφαλισμένες ταυτόχρονα για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου».

Σύμφωνα με τον νόμο:

● Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
● Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.
● Δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.
● Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας.
● Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν συμπληρωματικού φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο. Αν υπάρχει λάθος στον ΕΝΦΙΑ, μπορείτε κατά τον φοροτεχνικό Βαγγέλη Αμπελιώτη να καταθέσετε τροποποιητική δήλωση Ε9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση ή μείωση του οφειλόμενου φόρου έως το ποσό των 300 ευρώ. Αν από τις αλλαγές προκύπτει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου, η οποία ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί ηλεκτρονικά από την αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση.

Διορθώσεις στοιχείων

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα λάθη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να πληρωθεί επιπλέον ΕΝΦΙΑ από δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, τότε θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Αν διορθώσουν στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσότερων ετών, οι όποιες αλλαγές προκύπτουν στην εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Αμπελιώτης τονίζει ότι «όσοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Αν κάποιος κάνει διορθώσεις, ενώ έχει καταβάλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τότε θα υπάρξουν αλλαγές στις επόμενες δόσεις».

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Ο συλλογικός φορέας των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ:

● Αν γίνει εγγραφή βοηθητικών χώρων (αποθήκες, πάρκινγκ κ.λπ.) ως κύριων, χάνεται η έκπτωση 90%.
● Αν δεν συμπληρώσετε τον όροφο, λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο.
● Υποχρεωτικά αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
● Σε ακίνητα προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.
● Λάθος αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) ανεβάζει τον φόρο.
● Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν υπάρχει ή αν καταγραφεί λάθος, υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.
● Αν δεν συμπληρωθούν οι κωδικοί στο Ε9, χάνεται η μείωση κατά 60% του φόρου.


*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»