Τη δυνατότητα να επισπεύσουν τις διαδικασίες απόκτησης κατοικίας και να «κλειδώσουν» τις αιτήσεις έγκρισης αλλά και τις κατοικίες τους με τις διαδικασίες να παραμένουν ακόμα ανοιχτές δίνει η κυβέρνηση στους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω ειδικής πλατφόρμας στη ΔΥΠΑ που συνδέεται με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους αποκτήσαντες το δικαίωμα δανεισμού να περνούν τα στοιχεία των αιτήσεών τους που εκκρεμούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται πολύ πιο εύκολα και σύντομα, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι χρόνοι εκταμίευσης του δανείου για το ακίνητο που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Μνημόνιο συνεργασίας

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υλοποιείται σε συνέχεια μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα η ΔΥΠΑ και το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ταχύτατη ολοκλήρωση κοινών ενεργειών για το «Σπίτι μου», με συνεργασία των υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα 3.686 νέες και νέοι έως 39 ετών βρήκαν το σπίτι που ήθελαν και το δάνειό τους εκταμιεύθηκε σε χρόνο -ρεκόρ. Άλλες 4.413 συμβάσεις δανείων είναι έτοιμες. Με την πλατφόρμα που τέθηκε σε εφαρμογή, «δίνουμε τη δυνατότητα στους δικαιούχους μόνοι τους με λίγα κλικ να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ακινήτου», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Όσοι υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση προς ένα κτηματολογικό γραφείο στο πλαίσιο του «Σπίτι μου» μπορούν να δηλώνουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο τα στοιχεία των αιτήσεών τους, ώστε να διεκπεραιωθούν στα χρονικά όρια προθεσμιών του προγράμματος.

Στην πλατφόρμα οι δανειολήπτες ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

● συμπληρώνουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet,
● επιλέγουν αν πρόκειται για αίτηση καταχώρισης εγγραπτέας πράξης και μεταβίβαση κυριότητας ή για την εγγραφή βάρους και
● συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους στο Κτηματολόγιο, το έτος υποβολής της, καθώς και το κτηματολογικό γραφείο της χώρας, στο οποίο την κατέθεσαν. Μέσα από την πλατφόρμα, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση των παραπάνω δηλώσεων-αιτήσεων. Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης της κυβέρνησης στη διεύθυνση www.gov.gr, ακολουθώντας το μενού μέχρι την επιλογή Πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι «οι δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών σε τόσο πολλούς τομείς. Για τους δικαιούχους του προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας ο χρόνος, ώστε να αποκτήσουν στέγη το συντομότερο δυνατό και, πλέον, το Ελληνικό Κτηματολόγιο τους διευκολύνει σε αυτό».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»