Στις δυτικές συνοικίες της Αττικής κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως στο κέντρο της Αθήνας πρόκειται να κινηθούν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης κατοικίας «Σπίτι μου», το οποίο επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου κατά 75%. Στις περιοχές αυτές είναι εφικτή η εύρεση κατοικιών επιφάνειας από 72 τ.μ. έως και 115 τ.μ., εφόσον ασφαλώς οι ενδιαφερόμενοι εξαντλήσουν το όριο των 200.000 ευρώ που επιδοτείται. Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση πραγματικές τιμές που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το τέλος τους 2022, μέσω του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς.

Με βάση τη σχετική επεξεργασία, είναι σαφές ότι τη μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών, επιφάνειας 60-80 τ.μ., στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (π.χ., Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κ.λπ.), όπου δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες αυξήσεις τιμών λόγω ξένων επενδυτών.

89
Επίσης, ζήτηση αναμένεται να εκδηλωθεί και για τα δυτικά προάστια και σημεία του Πειραιά (πλην Καστέλλας και Πειραϊκής), όπου βρίσκονται πολλά ακίνητα μέσης τιμής πώλησης από 1.100 ευρώ/τ.μ. έως 1.500 ευρώ/τ.μ. Ετσι, π.χ., στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω μπορεί κανείς να αποκτήσει ακίνητα 125 τ.μ. (τρία υπνοδωμάτια), στα Πατήσια 136 τ.μ., στην Κυψέλη 111 τ.μ. και στους Αμπελόκηπους 88 τ.μ. Επιλογές υπάρχουν και σε άλλες μεμονωμένες περιοχές, σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου. Στην Καλλιθέα μπορεί να αποκτηθεί διαμέρισμα 107 τ.μ., στην Αργυρούπολη και την Αγία Παρασκευή 71,5 τ.μ. και στο Μαρούσι 68 τ.μ.

Στον αντίποδα, μετά και το «ράλι» τιμών στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν επαρκή ακίνητα στις περισσότερες περιοχές τόσο των βόρειων όσο και των νότιων προαστίων. Με βάση τη μέση τιμή πώλησης, στα βόρεια μπορεί να αποκτηθούν διαμερίσματα επιφάνειας έως 59 τ.μ., ενώ στα νότια έως 64 τ.μ. και αυτό μόνο αν εξαντληθεί το όριο των 200.000 ευρώ. Αν οι δυνατότητες είναι πιο χαμηλές, τότε περιορίζονται ακόμα περισσότερο τα τετραγωνικά, καθιστώντας το ακίνητο ακατάλληλο για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών μιας οικογένειας.

Ζητούμενο, ασφαλώς, είναι να μην υπάρξει κάποια απότομη αναπροσαρμογή των τιμών από τους πωλητές, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της νέας αυτής ζήτησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους αγοραστές, καθώς πρόκειται για ανθρώπους χαμηλότερων εισοδημάτων και είναι προφανές ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Απαιτείται, λοιπόν, εγρήγορση και από τους ίδιους, για να εντοπίσουν εκ προοιμίου τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και να παρακολουθούν την πορεία των τιμών τους, προκειμένου να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά νέους από 25 μέχρι 39 ετών (τουλάχιστον ένας εκ των δύο) και καλύπτει την απόκτηση κατοικίας αξίας συμβολαίου έως 200.000 ευρώ, ηλικίας από 15 ετών και πάνω και επιφάνειας έως 150 τ.μ.

Με δεδομένο ότι τα χορηγούμενα δάνεια θα καλύπτουν το 90% της αξίας του ακινήτου, αν κάποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο 200.000 ευρώ, η ίδια συμμετοχή θα πρέπει να είναι της τάξεως των 20.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 180.000 ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό. Ασφαλώς, δεδομένου ότι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι άνθρωποι με ανώτερο ατομικό εισόδημα ύψους 16.000 ευρώ/έτος, μια πιο ρεαλιστική επιλογή θα αφορά την αναζήτηση ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ.

Tη μεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών, επιφάνειας 60-80 τ.μ., στις συνοικίες του κέντρου


Επίσης, δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν όσοι ήδη διαθέτουν ακίνητο επιφάνειας από 50 τ.μ. και πάνω, προσαυξανόμενο κατά 10 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας που συγκατοικεί με τον αιτούντα. Μη επιλέξιμοι θα είναι και όσοι διαθέτουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με ποσοστό άνω του 50%, όπως επίσης όσων το ιδιόκτητο ακίνητο βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με τον τόπο εργασίας του αιτούντος. Αν, π.χ., κάποιος διαθέτει ένα σπίτι 60 τ.μ. στον τόπο καταγωγής του (π.χ., χωριό), αλλά εργάζεται σε άλλη περιφέρεια, θα μπορεί κανονικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 28/4/23