Το 15% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά για τη διαβίωσή του σε επίπεδο τροφίμων, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς.

Έως και 10% έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά που ο μισθός επαρκεί για 20 ημέρες, πρόσθεσε.

Τόνισε πως οι πολίτες έχουν περιορίσει μετακινήσεις, ταξίδια, διακοπές, εξόδους για διασκέδαση, αγορές ένδυσης και υπόδησης, ενώ αγοράζουν προϊόντα μικρότερης διατροφικής αξίας όσον αφορά στα τρόφιμα.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ζήτησε να λειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και να ενεργοποιηθεί η επιτροπή ανταγωνισμού.

*Διαβάστε εδώ: Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή - Ποιοι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις στα ποσά


Η συνέντευξη του Γιώργου Καββαθά στα Παραπολιτικά 90,1

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, είπε: «Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει εξόδους για διασκέδαση, έχουν περιορίσει μετακινήσεις, τα ταξίδια, τις διακοπές, έχουν μειώσει τις αγορές σε ένδυση και υπόδηση και βεβαίως αγοράζουν εν γνώσει τους προϊόντα μικρότερης διατροφικής αξίας σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα».

«Μέσα σε έναν χρόνο ο δείκτης που αφορά τη δυνατότητα επάρκειας του εισοδήματος είναι 19 μέρες. 19 μέρες ήταν και πέρυσι,19 μέρες είναι και φέτος, με τη διαφορά ότι πέρυσι ήταν 5 στα 10 νοικοκυριά, ενώ φέτος είναι 6 στα 10, έχουμε δηλαδή μια αύξηση κατά 10% των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα οικονομικά τους περισσότερο από τα πρώτα δύο δεκαήμερα του μήνα. Το 15% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αγοράσει τα βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους σε επίπεδο τροφίμων και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί μεγαλώνει και διευρύνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πιστεύω ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και για να γίνει αυτό χρειάζεται επάνδρωση. Όταν η ΔΙΜΕΑ έχει 70-80 υπαλλήλους δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της αγοράς. Το δεύτερο που πρέπει να ενεργοποιηθεί είναι η επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί είναι σαφές ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές», επισήμανε.

«Από αυτό το οποίο κινδυνεύει ειδικά η μικρομεσαία αγορά είναι από την υπερσυγκέντρωση της αγοράς. Χρόνο με τον χρόνο η συγκεντροποίηση στις μεγάλες πολυεθνικές ή εθνικές αλυσίδες είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της μικρής λιανικής», συμπλήρωσε.

«Προτεραιοποιούν οι καταναλωτές τις ανάγκες τους βάσει του διαθέσιμου εισοδήματός τους και μην ξεχνάτε ότι έχουμε μείωση της αποταμίευσης στη χώρα. Το τελευταίο διάστημα τρώμε τα έτοιμα», κατέληξε.